Українському банку – українське програмне забезпечення

13 грудня 2011 р. в ІА «Інтерфакс-Україна», відбулася прес-конференція «Сучасні програмні рішення – важливий чинник конкурентоспроможності українських банків», організована компанією Lime Systems – одним із лідерів українського ринку банківського програмного забезпечення.
Спікери прес-конференції – директор компанії Lime Systems Олег Нестеров і директор Департаменту перспективних проектів компанії Дмитро Кузьмін – наголосили на перевагах якісного програмного забезпечення як для клієнтів банків, так і для самих банків. Крім того, назвали головні тенденції кризового і пост-кризового періоду на ринку фінансового програмного забезпечення, а також презентували найпопулярніші продукти, на прикладі власних розробок, попит на які значно зріс протягом 2011 року.
«Які б сервіси не пропонував банк і якою б налагодженою не була його робота, якщо програмне забезпечення банку не представлено на належному рівні, то більш кмітливі конкуренти обійдуть його в конкурентній боротьбі» – стверджує О. Нестеров.
Головними перевагами сучасних, якісних і до того ж вітчизняних програм спікери назвали:
– Швидке та якісне обслуговування клієнтів.
– Спрощення аналізу показників.
– Збільшення ефективності роботи співробітників.
– Розширення продуктового ряду, що сприяє швидкому прийняттю рішень щодо впровадження та реалізації нових банківських продуктів.
– Вітчизняне програмне забезпечення відпочатку адаптовано до нормативно-правових вимог українського законодавства (філіям закордонних банків пропонується змішане програмне забезпечення: додаткове українське для взаємодії цієї системи із законодавством).
– Дешевше впровадження і підтримка вітчизняних програм, ніж відповідних програм зарубіжних виробників.
– Допомога банку у вчасному виявленні кризових тенденції за напрямами діяльності банку.
– Забезпечення оперативної реакції, завдяки повноцінній і всебічній картині ситуації.
Ефективну допомогу в цьому напрямку і надає система Lime Business Intelligence (BI) від Lime Systems, яка вже встановлена і успішно експлуатується цілим рядом українських банків, серед яких: Universal Bank, Укргазбанк, Erste Bank, Родовід банк, Кредитпром банк та багато інших.
Що стосується нових тенденцій на українському ринку фінансового програмного забезпечення, то вони, за твердженням експертів, безпосередньо пов’язані з розвитком ринку фінансових послуг в Україні. Якщо в докризовий період банки масово роздавали кредити, то в період кризи всі вони відчули потребу в контролі над кредитами, що неможливо без відповідного програмного забезпечення. В даний час ця тенденція, за твердженням О. Нестерова, залишається актуальною, і саме цим можна пояснити популярність вищезгаданих продуктів.
Крім цього, клієнти та партнери компанії Lime Systems починають загострювати свою увагу на системах електронного бізнесу, найбільш затребуваною з яких є Інтернет-банкінг. Експерти зазначили, що з простого інструменту для здійснення платежів, Інтернет-банкінг зараз перетворюється на своєрідний клієнтський майданчик для оперування особистими коштами (як приклад – перекидання коштів з рахунку на рахунок), управління картками та їх лімітами, комунальними платежами, валютними переказами, заявками на покупку і продаж валюти і т.д.

Über Nataliya Zubar 2354 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair