Як канадські депутати працюють на користь української громади

В неділю, 5 лютого 2012 українська громада Торонто та околиць зібралися в домі ім. Тараса Шевченка в Етобіко, Онтаріо, щоб привітати і подякувати трьом членам Канадського Парламенту з Етобіко та Мисисаґа за підтримку України і за поміч у збірці коштів на пам’ятник жертвам комунізму в Оттаві.

Депутати Боб Декарт (Мисисаґа-Еріндейл), Тед Oпиц (Eтобіко-Центр), і Бернард Tроттіє (Eтобіко-Лейкшор) були почесними гостями та головними доповідачами на добродійному обіді організованому організаціями-членами Конференції Українських Державницьких Організацій (КУДОК): відділами Етобіко/ Mисисага і Торонто Ліґи Українців Канади (ЛУК), Ліґи Українок Канади (ЛУ-окК), Спілки Української Молоді (СУМ) та Товариства кол. вояків УПА.

Офіційна програма розпочалася хвилиною мовчання, одночас 200 учасників дивилися висвітлений короткий уривок про комунізм з документального фільму “Совєтська історія.” Опісля, у красиво оформленому бенкетному залі, пролунала скорботна музика духової оркестри “Батурин” під керівництвом Петрусі Чорнописької. Коли оркестра грала молитву “Святий Боже”, понад двадцять молодих членів СУМ розійшлися по залі з палаючими свічками, символічно запалювали кожну свічку пам`яті обвиту колючим дротом на столах. Свічка, зерно та колючий дріт служили не тільки як прикраси при кожному столі, але найголовніше – символізували надію на свободу перед обличчям гноблення.

Благословення та молитва були промовлені українською мовою отцем Ігорем Панчишиним з Української Греко-Католицької Церкви, а також англійською мовою отцем Володимиром Макаренком з Української Православної Церкви.

Після пролунання канадського та українського гімнів у виконанні оркестри “Батурин”, Петро Кардаш, голова ЛУК Eтобіко/Мисисаґа та голова Керівного комітету цього обіду, висловив свої вітання спільноті (громаді), членам парламенту та п. Аліді Форстманіс – голові Tribute to Liberty (TTL). Як член Ради директорів TTL, п. Кардаш представив п. Форстманіс всім присутнім запрошуючи її до слова.


Задній ряд зліва на право: Петро Цигинка, Роман Пендзей, Петро Кардаш, Богдан Ґоґусь, Зенон Чиж, Андрея Кардаш. Передній ряд зліва на право: Отець Ігор Панчишин, Микола Kошик, Орест Стеців, Бернард Троттіє, Боб Декарт, Тед Опиц, Аліде Форстманіс, Отець Володимир Макаренко,
Марія Kрет.

Аліде Форстманіс подякувала П. Кардашу та членам керівного комітету за проведення благодійного обіду. В своїй промові, вона поділилася з громадою інформацією про створення організації TTL та про пам’ятник жертвам тоталітарного комунізму. Розповідаючи про виконану роботу на сьогоднішній день А.Форстманіс також зауважила, що перед організацією (ТТЛ) ще залишилось чимало складних завдань, які ще мають бути завершені для встановлення пам’ятника в столичному регіоні Оттави. Завершуючи свою промову, вона поділилася своїм баченням майбутнього ТТЛ, де усі громади в Канаді, батьківщини яких постраждали від комуністичної тоталітарної жорстокості матимуть пам’ятник в столиці країни, щоб вшанувати пам’ять жертв.

Після обіду, Орест Стеців, голова Крайової Управи ЛУК, подякував ведучим Наталі Кардаш і Зенону Чижу (СУМ і ЛУК), а також молодим членам СУМу за чудове відкриття і ведення церемонії. О. Стеців сказав: “Відкриття, освітлення поминальних свічок членами СУМу, та виконання славенів та молитви “Святий Боже” оркестрою “Батурин” дійсно були зворушливими, відповідними до сьогоднішнього відзначення: в честь наших предків, які стали жертвами та страждали в боротьбі з тоталітарним комунізмом.” Він висловив упевненість в майбутньому організації КУДОК: “молоді лідери, такі як наші ведучі та члени СУМу в даний час виходять на перший план і беруть на себе відповідальність керівництва нашими організаціями “. O.Стеців також висловив свою вдячність головам та членам правління відділів ЛУК, ЛУ-окК, СУМ і Товариства кол. Вояків УПА, які організували благодійний обід. “Крайова Управа мала можливість сприяти різним аспектам сьогоднішньої програми і працювати з таким відданими добровольцями. Наші відділи КУДОК Eтобіко / Mисисаґа і Торонто є зразковими у всіх відносинах, і ми дуже пишаємося цим “, сказав О.Стеців. Голова КУ ЛУК також висловив подяку за сприяння імпрезі дирекції Дому ім. Т. Шевченка під керівництвом Петра Цигинки.


Зліва на право: Боб Декарт, Бернард Tроттіє, Орест Стеців і Тед Oпиц.

Звертаючись до почесних гостей, Орест Стеців підкреслив: “Я можу з упевненістю сказати, що наші організації тут в Eтобіко, Mисисаґа, Торонто можуть пишатися тим, що наші депутати з Mисисаґа-Еріндейл, Eтобіко-Центр, і Eтобіко-Лейкшор є одними з тих, які висувають найбільшу підтримку нашій українсько-канадській громаді. Боб Декарт, Тед Опиц і Бернард Tроттіє не тільки позитивно відреагували на наші прохання про підтримку, а й заохочували своїх колег підтримати наші національні програми та проекти”.

Представляючи Боба Декарта, Орест Стеців згадав, що Декарт є член парламенту на околицю Мисисаґа-Ериндейл (Mississauga-Erindale), парламентський секретар міністра закордонних справ, член Постійного комітету у закордонних справах та міжнародного розвитку, член Канадсько-Української Парламентської Групи Дружби. О. Стеців зазначив, що “Боб Декарт в цей же час, виконує велику послугу нашій українсько-канадській громаді в столиці нашої країни. Від сьогодні за місяць, 5 і 7 березня, 2012 р., Постійний комітет із закордонних справ і міжнародного розвитку розпочне парламентські слухання по питаннях України. Боб Декарт заслуговує нашу глибоку вдячність за це досягнення “.

В своїй розширеній та емоційній промові Боб Декарт нагадав всім гостям про страждання українського народу під час Голодомору, та зауважив що встановлення пам’ятника було б прикладним відображенням жертв тоталітарного комунізму. Він також зазначив поточні проблеми української канадської громади в зв’язку з подіями в Україні та розповів про кроки зроблені урядом Канади для врегулювання ситуації, в тому числі: поїздки прем’єр-міністра Гарпера в Україну і лист президенту Януковичу, який включав занепокоєння Канади щодо ситуації з Юлією Тимошенко, позачергові дебати у канадському парламенті про суд над Юлією Тимошенко і нинішню політичну ситуацію в Україні.

Боб Декарт зазначив, що “після недавної зустрічі з панами Орестом Стецівим, Борисом Потапенком та іншими провідними членами Ліги Українців Канади, ми організували вивчення поточного стану демократії в Україні для Постійного комітету закордонних справ Палати Громад. Я вважаю, що з проведенням цих слухань в парламенті, ми покажемо українському уряду, що Канада звертатеме увагу і, що ми будемо притягувати їх до відповідальності за свої дії. ” На закінчення, пан Декарт розповів про майбутні українські парламентські вибори, кажучи: “Я можу запевнити вас, що ми будемо розглядати найбільш ефективний спосіб, щоб допомогти дотриматися основним принципам справедливості” (під час виборів). Він завершив свою промову з упевненістю, що “як парламентський секретар міністра закордонних справ, я продовжуватиму пред’являти ваші питання, і я буду домагатися, щоб реалії України відображувались у зовнішній політиці Канади”.

Представлюючи депутата Теда Oпица, Наталя Кардаш зазначила, що він є членом парламенту з Етобіко-Центр, член Канадської Української Парламентської Групи Дружби, підполковник Канадської армії резервів та колишній старший регіональний радник Джейсона Кенні, міністра у справах громадянства, імміграції та мультикультуралізму. Наталя Кардаш нагадала що, Тед Опиц відзначився своїми зусиллями від імені української громади успішно передати громадські прохання до канцелярії прем’єр-міністра, щоб провести дуже важливий візит до Музею Тюрма на Лонського та до Українського Католицького Університету у Львові під час історичної поїздки премєр міністра Гарпера в Україну в 2010 році, а крім того, обороняючи права голови Київського Меморіалу – Романа Круцика, захищаючи Юлію Тимошенко та виступаючи в парламенті на тему сьогоднішньої ситуації в Україні. Крім того, Тед Oпиц підтримує слухання в комітеті закордонних справ.

У своєму виступі Тед Опиц сказав, що він пишається тим, що міністр закордонних справ Канади, Джон Берд офіційно заявив про серйозне заклопотання щодо політично мотивованого арешту колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Тед Oпиц теж підкреслив чітку позицію прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера в питаннях демократії та прав людини в Україні. “Прем’єр-міністр надав тон канадсько-українським відносинам у своїй історичній промові у Львові, коли він заявив, що “базою зовнішньої політики Канади є просувати цінності: свободу, демократію, права людини і верховенство права та підтримувати всі установи, які поширюють: права власності, неупередженої судової системи, і, перш за все, свободу вираження думок і свободи преси ” заявив Опиц. Пан Опиц також зазначив своє задоволення, що міг допомогти та відіграти важливу роль в організації історичної поїздки прем’єр-міністра Стівена Гарпера в Україну. Під час цієї поїздки, прем’єр-міністр Канади дав зрозуміти, що канадсько-українські двосторонні відносини будуть визначатися, коли влада України дотримуватиметься таких принципів, як верховенство закону та неупередженої (справедливої) судової системи. Тед Опиц пообіцяв безперервно та уважно стежити за ситуацією в Україні і продовжувати проводити регулярні консультації з канадсько-українськими організаціями та іншими недержавними неприбутковими організаціями (ННО), які займаються сприянням прав людини і демократії в Україні.

Зенон Чиж представив Бернарда Tроттіє- члена парламенту з околиці Етобіко-Лейкшор (Etobicoke-Lakeshore). Б. Троттіє є член урядового комітету операцій та оцінки, член Канадської Української Парламентської Групи Дружби, колишній старший менеджер консультант, IBM Global Services Business. Зенон Чиж говорив про те, як він і його друзі з ЛУК були “серед добровольців, які працювали на виборчу кампанію Бернард Троттіє, працюючи в телефонному банку або ходячи з летючками по околиці . Ми та команда Троттіє були винагороджені великою перемогою в Етобіко-Лейкшор (Etobicoke-Lakeshore). Як член парламенту, Б.Троттіє був сильним захисником інтересів України, він виступав у парламенті та співпрацював з нами в обороні Юлії Тимошенко, на даний час підтримує сильну позицію прем’єр-міністра Гарпера по відношенню до прав людини та національних прав на Україні,” завершив З.Чиж.

У своєму виступі, Бернард Tроттіє висловив згоду з відзначеними заувагами своїх колег, включаючи підтримку вільних і справедливих виборів до українського парламенту цього року, звільнення Юлії Тимошенко з в’язниці, підтримку верховенства закону, громадянського суспільства, демократії та прав людини. Потім він звернув увагу на пам’ятник жертвам тоталітарного комунізму, кажучи: “За залізною завісою, ці основні ідеї (демократія і права людини) не переважали. Права людини не дотримувалися. Люди не могли думати і говорити те, що вони б хотіли сказати. Цензура і пропаганда були правилом. Основним істинам було відмовлено. Мільйони людей були заслані в трудові табори. Багато мільйонів людей загинули у вимушеному голоді або через розстріли. Багато хто з вас сьогодні тут, є нащадками людей, які страждали від цієї жорстокої долі. … Ми повинні нагадувати людям, що комунізму, задуманому в 19-м столітті, реалізованому з великим людським стражданням в 20 столітті, не буде більше дозволено нищити життя в 21 столітті і за межами цього століття. ”

Під час культурної програми виступили сестри Іванна і Соломія Сало. Вони заспівали красивим дуетом дві патріотичні пісні про Україну.

Оркестра “Батурин” під керівництвом Петрусі Чорнописької виконала “Добровольці Маршерують” та пісню “Червона рута”, написану українським дисидентом 1960-х, Володимиром Івасюком, який був замордований більшовицьким режимом в Україні.

На завершення програми, Марія Крет, голова ЛУ-окК Етобіко, подякувала всім присутнім та почесним гостям українською мовою, а Петро Кардаш висловив подяку англійською. “Ми щиро вдячні Бобу Декарту, Теду Oпицу і Бернарду Троттіє, що знайшли час, цього недільного пополудня підтримати благородну справу. Крім того, ми вдячні їм за постійну підтримку нашої громади. Особливо вдячні за підтримку під час недавнього візиту в Канаду Романа Kруцика, сприяння звільнення з в’язниці колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та вільних і справедливих виборів в Україні восени цього року. Всі ці важливі питання будуть розглянуті під час слухань про Україну в комітеті закордонних справ в наступному місяці на 5 і 7 березня, 2012 року. Ми пишаємося тим, що в даний час майбутні слухання координуються через Крайову Управу Ліґи Українців Канади”

Über Ярослав Сватко 331 Artikel
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.