У середу громадянську активістку судитимуть за те, чого вона не робила

Активістці Громадянського руху “Відсіч” Катерині Чепурі прийшла повістка з викликом 4 квітня о 15.40 до Печерського районного суду м. Києва (вул. М. Гайцана, 4) для розгляду міліцейського протоколу про нібито вчинене нею адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Активістку звинувачують в організації без подачі повідомлення до місцевих органів влади мітингу 24 січня 2012 року біля Клубу Кабміну, який вона не те що не організовувала, але навіть не мала мотиву це робити і з’явилася на місці подій вже після того, як мітинг розпочався.

Того дня Прем’єр-міністр України Микола Азаров ініціював зустріч з академічною спільнотою та громадськістю для обговорення урядового законопроекту «Про вищу освіту». Голова комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України Максим Луцький пообіцяв, що на зустріч з Прем’єр-міністром буде допущено 15 представників від організацій, які ось вже понад рік ведуть боротьбу проти цього законопроекту. Ці організації заздалегідь подали пану Луцькому списки, однак напередодні ввечері не отримали підтвердження в Кабміні, що їхні прізвища є у списку запрошених, який їм назвали «не остаточним». Єдиною особою, яка отримала підтвердження, що вона є у списку (їй про це сказав того ж вечора М. Луцький, особисто зателефонувавши на мобільний), була Катерина Чепура. Тому вона йшла до Клубу Кабміну у повній впевненості, що буде присутньою на зустрічі. Інші ж студенти за допомогою інтернет-переписки домовились, що про всяк випадок намалюють вдома плакати, візьмуть гучномовець, але акцію протесту проводитимуть лише у випадку, якщо не виявлять себе у списку. Тому повідомлення про акцію подати вони не могли.

Прийшовши до Клубу Кабміну, студенти себе у списку не виявили й розпочали протестувати, вимагаючи їх пропустити. Коли на місце подій прибула Катерина Чепура, то також не виявила себе у списку й почала телефонувати до Кабінету Міністрів. До неї вийшов помічник Прем’єр-міністра, і врешті решт Микола Азаров наказав впустити її на зустріч, а після зустрічі дав розпорядження включити Катерину Чепуру до складу Робочої групи з доопрацювання законопроекту. Після цього студенти вирішили не вимагати, щоб пропустили всіх, делегували Катерині свої повноваження та припинили акцію протесту.

Звичайно, що в проміжку між своїм приходом і з’ясуванням питання щодо своєї участі в зустрічі Катерина Чепура знаходилась біля Клубу Кабміну, де проходила акція протесту. До неї підійшов міліціонер, вона розповіла йому ситуацію, і правоохоронець вдав, що розуміє та запропонував їй дати свої дані, щоб міліція сама подала до Київської міської державної адміністрації повідомлення про акцію від її імені. Дівчина погодилась, а 31 січня їй зателефонували з міліції, повідомили, що склали на неї адміністративний протокол та запросили з ним ознайомитись, що вона і зробила наступного дня (протокол після ознайомлення підписувати відмовилась, оскільки пояснила, що там написана неправда, бо вона не була ні організатором, ні навіть учасником акції протесту – з таким самим успіхом в учасники акції можна було записати вуличних перехожих, які підходили поцікавитись, що тут відбувається).

4 квітня активісти різних громадських організацій збираються масово прийти до Печерського суду (йти пішки 5 хв. від станції метро «Арсенальна» по лівому боці вул. Московської або їхати від метро «Печерська» по вул. Московській будь-яким транспортом), аби підтримати Катерину Чепуру й вимагати визнання її особою, яка не вчиняла жодного адміністративного правопорушення).

Громадянський рух «Відсіч» запрошує прийти до зали судового засідання (вуличної акції під судом вирішили не організовувати) всіх людей, для яких свобода мирних зібрань є цінністю.