В Карасубазарі відбудеться Міжнародна тюркологічна науково-практична конференція “Світ Бекіра Чобан-заде”

Благодійний фонд імені Бекіра Чобан-заде за підтримки Білогірського міськвиконкому та КРУ «Кримськотатарська бібліотека імені І. Гаспринського» проведе  в м. Білогірську (Карасубазар) Автономної Республіки Крим (Україна)  Міжнародну тюркологічну науково-практичну конференцію «Світ Бекіра Чобан-заде». Захід відбудеться 23-25 ​​травня 2012 р.

Тема конференції 2012 року: «Кримське місто Карасубазар на перехрестях історії». Під час заходу передбачається заслухати близько 30 доповідей та повідомлень щодо історії міста Карасубазар, його соціально-економічного розвитку від найдавніших часів до сьогодення, пам’яток, відомих діячів науки, літератури, освіти, культури та мистецтва, відображення міста  у фольклорі, літературі та мистецтві, карасубазарської говірки кримськотатарської мови, а також мовних особливостей інших етнічних груп, які проживали у місті, діалектології та місцеової топоніміки.

У роботі конференції візьмуть участь дослідники з Азербайджану, Польщі, Росії, Туреччини, Узбекистану та України.

Робочі мови конференції кримськотатарська, українська, російська, англійська. Відкриття конференції: 23 травня 2012 р. о 10-00.

У рамках конференції 25 травня 2012 відбудеться урочиста церемонія вручення Міжнародної премії імені Бекіра Чобан-заде за твори, видані в 2011 році.

Нагадаємо,  Благодійний фонд ім. Бекіра Чобан-заде був заснований в 2003 р. підприємцем і меценатом, директором фірми «Кримопт» Веліляевим Ресулем Рефатовичем. Фонд підтримує програми в галузі культури, освіти і духовності. Міжнародна премія ім. Бекіра Чобан-заде заснована в 2006 році Благодійним фондом ім. Бекіра Чобан-заде і вручається лауреатам разом з дипломами і нагрудним знаком. Премія присуджується особам, групам чи організаціям, творчим колективам незалежно від місця їх проживання, національної приналежності, віросповідання.

Бекір Чобан-заде – всесвітньо відомий кримськотатарський поет 20-го століття,   вчений-тюрколог. Він народився 27 (15) травня у м. Карасубазарі (нині м. Білогірськ АР Крим), де здобув початкову освіту. Навчався в Стамбулі, Одесі, Будапешті. Після короткого періоду роботи професором Таврійського університету, з 1925 року фактично до самої загибелі в 1937 р. Б. Чобан-заде жив і займався науковою діяльністю в Баку: професор по кафедрі азербайджанської мови та літератури, потім декан східного факультету Азербайджанського державного університету. Він один з організаторів Всесоюзного Тюркологічні з’їзду 1926, виступив на ньому з двома доповідями: «Взаємовідносини тюрко-татарських мов», «Принципи складання наукової термінології на тюрко-татарських мовами». У 1927 взяв участь у мовній конференції в Сімферополі, де виступив з основними доповідями. Б. Чобан-заде по праву вважається основоположником кримськотатарської та азербайджанського мовознавства. Вірші Б. Чобан-заде сповнені філософських роздумів про сенс життя, патріотизму, пройняті болем і скорботою з приводу долі свого народу. Бекір Чобан-заде був незаконно засуджений і розстріляний 13 жовтня 1937

Конференція і проведені в її рамках  заходи мають велике значення для виховання толерантності, збереження загальної, багатонаціональної культурної та духовної спадщини Криму, що є гарантом гармонійних відносин між усіма народами, що населяють нашу прекрасну землю.

Проїзд журналістів з м. Сімферополя в м. Білогірськ і назад забезпечується за рахунок Благодійного фонду ім. Б.Чобан-заде.