Відкриття пам’ятника блаженному священномученику Омеляну Ковчу

11 травня на Львівщині з участю Глави УГКЦ Святослава Шевчука і понад тисячі священиків та ієрархів відкрили пам’ятник Омеляну Ковчу, греко-католицькому священику, який у часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув у концтаборі Майданек.
Всеукраїнська Проща, Архиєрейська Божественна літургія та освячення і відкриття пам’ятника Блаженному Священномученику Омеляну Ковчу з участю Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава пройшла 11 травня 2012 року в місті Перемишляни. Участь у прощі взяли понад тисяча священиків з усієї України.
«Його життя — це постійне вмирання для себе, а життя для інших, остаточно для Бога», — сказав у промові Глава УГКЦ Бл. Святослав (Шевчук).
Проща відбувалася в Перемишлянах одночасно у двох храмах — церкві Миколая, де о. Омелян Ковч був парохом, і у новому храмі Св. Володимира і Блаженного Омеляна Ковча. Глава УГКЦ у храмі Миколая відправили молебень за участі єпископів, у церкві Св.Володимира розпочалася проща духовенства і духовне чування під проводом єпископа-помічника Львівської архиєпархії владики Венедикта (Алексійчука).


Опісля на центральній площі міста Перемишляни відбулася Божественна Літургія. Далі — посвячення пам’ятника блаженному священномученику Омеляну Ковчу і його відкриття.


На відкритті виступили свідки життя Омеляна Ковча — Леопольд Козловський, диригент Краківської філармонії та Іван Пуглевич, представник Посольства Ізраїлю Світлана Тяпіна, Генеральний Консул Республіки Польща у Льові Ярослав Дрозд, письменниця Марія Матіос, заступник голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священомученика Омеляна Ковча Іван Васюник.
«Я би хотіла, щоб у світі кожне добро як і кожне зло було назване. Також вірю в те, що кожен сам обирає, ким стати. Я пишаюся Омеляном Ковчем, людиною прикладу, людиною добра», — сказала відома письменниця Марія Матіос.
Проект 2.5-метрового бронзового пам’ятника Омелянові Ковчу виготовив скульптор Володимир Одрехівський у співавторстві із архітекторами Олександром Яремою, Олександрою Лібич, Денисом Белюхом та Олександром Матушковим. Кошти на цей пам’ятник дали близько 30 жертводавців — представники різних народів, люди різних конфесій, з різних куточків України. Зокрема, пожертвували на будівництво пам’ятника представники єврейської громади.
О. Омелян Ковч босоніж стоїть на гранітній плиті, яка символізує землю, зокрема концтабору Майданека з хрестом в руці. «Ми хотіли, щоб пам’ятник був духовно величним і водночас скромним та лаконічним за формою, яким було життя о. Омеляна», — розповідає заступник голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.
Для проектованого пам’ятника використано п’єдестал з гранітних нешліфованих брил. Верхня брила у вигляді дуги зі словами отця Омеляна: «…Тут я бачу Бога — знову Бога, який однаковий для всіх…»,  повернута до Хреста, щоб сформувати у відвідувачів бажання поклоніння священномученику із молитвою про його вічну пам’ять.

Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча

Додатково: біографічна довідка
Отець Омелян Ковч
Отець Омелян Ковч щиро вірив у Бога та ніс свою віру людям, сіяв зерна терпимості, толерантності та порозуміння у змучену багатолітньою окупацією українську землю. Будучи щирим християнином, греко-католиком, Омелян Ковч вмів долати конфесійні та релігійні поділи. Він був українцем, але вмів розуміти й любити інших.Ризикуючи власним життям, отець Омелян рятував українців та євреїв з нацистських катівень. Заради них він пожертвував собою. Останні трагічні сторінки його життя явили світові приклад виключної самопожертви заради ближнього.
Навіть у пеклі концтабору Майданек в’язень номер 2399 знаходив слова любові, християнського милосердя та надії для кожного: «Тут я бачу Бога, єдиного і однакового для всіх, незалежно від релігійних відмінностей, що існують між нами. Можливо, наші Церкви різні, але в усіх них царює той же великий Всемогутній Бог. Коли я відправляю Службу Божу, всі вони моляться. Моляться різними молитвами, але чи Бог не розуміє усіх мов?». Омелян Ковч помер 25 березня 1944 року в Майданеку.
У 1999 р. Єврейська Рада України присвоїла отцю Омеляну Ковчу звання «Праведник України». 2001 року у Львові Омелян Ковч був беатифікований Папою Іоаном Павлом ІІ.
Восени 2008 р. Синод єпископів УГКЦ проголосив Блаженного Священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ. Для цього, згідно з постановами того ж Синоду, 25 березня 2009 року було проведено прощу духовенства УГКЦ до Музею на місці колишнього концтабору в Майданеку (Люблін, Польща), до місця мученицької смерті священномученика Омеляна, щоб прийняти прах блаженного для виставлення його у катедральних соборах кожної єпархії та екзархату. Там було відкрито таблицю пам’яті Блаженного українського священика Омеляна Ковча.
24 квітня 2009 року в Києві на території будівництва Патріаршого центру УГКЦ відбулося урочисте проголошення бл. свщмч. Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.У святі взяли участь Архієпископ Іван Юркович, Апостольський Нунцій в Україні, усі єпископи УГКЦ з України, єпископи РКЦ в Україні, майже триста священиків з різних куточків України, члени дипломатичного корпусу, миряни.

Über Ярослав Сватко 331 Artikel
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.