Підпілля ОУН на Буковині, 1943-1951. Документи і матеріали

Наприкінці червня 2012 року у Видавництві «Літопис УПА» вийшов 19 том Нової серії «Підпілля ОУН на Буковині, 1943-1951. Документи і матеріали» (784 ст.), присвячений діяльності Збройного підпілля ОУН і відділів УПА в Чернівецькій області. Упорядником даного збірника є дослідник українського визвольного руху 1940-50-х років з м. Чернівці Дмитро Проданик, а фундатором Іван Ямборко з м. Вінніпег, Канада.

Впродовж останнього дисятиліття з’явилося багато наукових і науково-популярних праць, присвячених історії ОУН і УПА на теренах України, проте Буковина залишалася не дослідженою.

Упорядник даного збірника зібрав та впорядкував значний масив документів Збройного підпілля ОУН на Буковині, більшість з яких публікується вперше. При підготовці збірника використано фонди Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України, архіву Управління СБУ в Чернівецькій області, архіву Центру досліджень визвольного руху.

У передмові упорядник подав історію створення та діяльності ОУН на теренах Буковини та Бесарабії, створення та боротьбу проти радянських окупантів Буковинського куреня УПА, проаналізував втрати Збройного підпілля ОУН за час боротьби проти окупаційних режимів Румунії та СРСР, а також втрати відділів УПА у боях проти внутрішніх та прикордонних військ НКВС-МДБ.

Перший розділ збірника «Звітно-інформаційні документи структур ОУН Буковини» містить звіти та огляди обласного, після реорганізації – окружного, надрайонних та районних проводів ОУН, які охоплюють період 1943-51 рр. У цих підпільних документах міститься інформація про діяльність органів окупаційної влади і каральних органів, арешти та вивіз на спецпоселення цивільного населення, а також про збройні акції підпілля Буковини.

Другий тематичний розділ «Документи командування УПА» вміщує 12 документів, зокрема, найважливіші: протокол про стан повстанських відділів, листування командування Буковинського куреня, накази сотні ім. полк. Д. Вітовського, відзначення нагородами членів ОУН і вояків УПА.

Третій розділ «Пропагандистські матеріали» складають інструкції і вказівки, листівки й звернення, видання Буковинського осередку пропаганди за період 1944-49 рр. Адже завдяки друкованому слову населенню ставало відомо, що Збройне підпілля ОУН існує і бореться.

До четвертого розділу «Матеріали Служби безпеки ОУН» увійшли матеріали: правильник бойовика СБ, протоколи розслідування та переслухання осіб запідозрених у співпраці з окупантом, повідомлення й попередження агентам МДБ. На особливу увагу читата заслуговує звіт окружної референтури СБ ОУН Буковини за ІІІ-й квартал 1948 р.

До п’ятого розділу «Поборювання визвольного руху органами держбезпеки СРСР» включені документи радянських каральних органів, які вели боротьбу з ОУН і УПА. Зокрема, спецповідомлення МДБ УРСР про захоплення і ліквідацію керівників Збройного підпілля, а також документи, що стосуються діяльності агентурно-бойових груп УМДБ Чернівецької області.

У додатках вміщено схеми поділу, таблиці структури окружного, надрайонних і районних проводів ОУН Буковини, а також 59 світлин та 146 біографічних довідок керівників підпілля.

Даний збірник буде цікавий не тільки історикам і дослідникам визвольного руху, але й загалу читачів, зокрема молоді, які цікавляться історією ХХ-го століття.

Микола ПОСІВНИЧ,

кандидат історичних наук,

Президент благодійного громадського фонду

«Літопис УПА» ім. В. Макара, м. Львів

Über Ярослав Сватко 331 Artikel
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.