Сільський голова ініціював створення каси взаємодопомоги

До Юрія Бублика, ковалівського сільського голови, нерідко звертаються виборці з проханням допомогти у тій чи іншій складній життєвій ситуації. Приміром, у 80-річної бабусі, яка проживає з 6-річною онукою, згорів будинок. Таке ж лихо нещодавно спіткало й іншу сім’ю. Щоб побудувати новий будинок, потрібні сотні тисяч, яких у пересічних громадян просто немає. Навіть операція чи лікування хвороби у країні з нібито гарантованою Конституцією безкоштовною медициною часто є фінансово непідйомною справою не лише для сім’ї, а й родини, а на банк! івський кредит теж розраховувати не доводиться. З такими випадками теж неодноразово стикався Юрій Васильович за півтора роки роботи на посаді.

Тож міг би виділити заявникам від сільради по 150 гривень матеріальної допомоги, як це передбачає закон, і по тому широко розвести руками: а що я ще можу. Але жодного разу в нього навіть думки не виникло залишити людей наодинці з бідою. І від двору до двору ходили, й місцевих підприємців просили допомогти, а таки назбирали 35 тисяч гривень на лікування онкохворої 10-літньої дівчинки (загалом лікування потребувало 100 тисяч гривень). Цього року за методом толоки назбирали 30 тисяч гривень на лікування молодої мами, у якої теж діагностували онко! патологію. І вчасне лікування в обох випадках дало позитивні результати. Ю.Бублик домовився, що погорільцям деревиною допоможе лісгосп, а деякими будматеріалами – знайомі бізнесмени.
Однак питання, де взяти кошти простим селянам, якщо трапиться горе, так і залишилося відкритим.

Тому Юрій Бублик, порадившись з депутатами сільської та Полтавської районної ради, виніс на загальні збори мешканців сіл Ковалівка, Залізничне та Бочанівка питання про створення каси взаємодопомоги.

У Статуті каси зазначено, що на матеріальну допомогу можуть претендувати її члени, тобто, ті, хто щомісяця вноситимуть по 10 гривень. Питання про надання допомоги вирішуватимуть загальні збори членів каси. Голова, казначей та ревізор працюватимуть на громадських засадах.

Присутні на установчих зборах обговорили Статут каси взаємодопомоги, внесли до нього чимало слушних пропозицій і вирішили питання про виділення 7260 грн., що були отримані сільською радою під час лотереї на Купальському святі, Зої Клюшник, будинок якої був знищений пожежею.

Ще дві каси взаємодопомоги будуть створені на території найбільшої у Полтавському районі Ковалівської сільради у селах Верхоли та Макухівка.

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair