Як англійську мову врятували робітники і селяни у ХІІІ ст.

Це сталося у ХІІІ віці, коли після майже двох століть англійську мову не можна було більше вживати в офіційних справах, коли всі державні повідомлення писали чужою мовою, мовою сусіда-загарбника, який напав на Англію і вводив свій лад.

Ворожі сили з Нормандії (частина сьогоднішньої Франції) зайняли Англію 1066 р. і примусили країну вживати їхню мову (варіaнт французької мови). Чужа влада, вищі верстви, купці і підприємціі та англійські пристосованці швидко почали дивитись із погордою на англійську мову, насміхаючись, що вона нерозвинена, примітивна, що це мова тільки некультурних. В той час тільки нижчі суспільні верстви ще вживали англійську мову, зокрема поза містом.

 

Та вже в половині ХІІІ ст., шляхта і деякі олігархи знову почали себе відчувати англійцями, і почали вимагати прав для англійців на їхній рідній землі. Тоді король Генрі ІІІ був змушений покликати комісію для розглянення потрібних змін у веденні держави.  1258 р. ця комісія подала висліди своєї праці у документі під назвою “Оксфордські провізії” (або “Оксфордські умови”).  Ці умови, це засадничо перша писана конституція Англії. У документі були вимоги змін у веденні держави способом поширення урядування на раду. Король потребував підтримки баронів і тому приняв цей документ і проголосив його трьома мовами: англійською, французькою і латинською. Це вперше від 1066 року знову офіційно вжили англійську мову, яку ще тоді знали і вживали робітники і селяни.  Вони почали переїздити в міста, і так поширювали, або наново англійщили Англію (т. зв. період англізації), зокрема коли чума (1348-50 рр.) прорідила населення. Нові жителі міст продовжували говорити рідною англійською мовою, поширювали її, і зробили її модною.  З кінцем ХІУ всі школи, університети та монастирі вже вели свої зайняття англійською мовою.

 

Едуард І, син Генрі ІІІ-го, став великим ентузіястом відновлених прав їхньої мови, і навіть пішов війною проти Франції, бо боявся, що та захоче усунути англійську мову з ужитку. Та з початком ХІУ ст. англійська мова таки віджила, хоча включила деякі французькі слова у тогочасну, себто середньо-англійську мову, якою писав визначний поет Джефрі Чосер (Geoffrey Chaucer, 1340-1400).

 

Подала Л. З.Онишкевич

Über Nataliya Zubar 2352 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair