Громада м. Ніжина підвердила статус української мови й відмовилася від регіональної мови

17 серпня 2012 року, відбулася 30 сесія Ніжинської міської ради на сесію виносилося безліч різних питань пов’язаних з бюджетом, з земельними взаємовідносинами та тих, питань, що стосуються повноцінного розвитку громади й зокрема розглядалося  рішення, що стосується затвердженя на території ніжинської громади единою державною мовою, українську мову.

Проект рішення про затвердження української мови на території ніжинської громади, як державної вніс до порядку денного депутат Ніжинської міської ради Багрінцев Максим. Як говорить депутат Багрінцев: «враховуючи тенденцію, що зараз масово на території держави міські ради на півдні та на сході приймають рішення про те, щоб надати російській мові регіонального статусу, прийняття таких рішень направленно на розкол України, на приниження національної гідності Українського народу, що є також зазіханням на конституційний лад України, що підпадає під кримінальний злочин. Для того щоб захистити українську мову, депутат Багрінцев наполіг на обов’язковому розгляді цого питання, в цьому його підтримали й інші депутати міської ради, які не байдужі до долі української мови та всієї держави.

Підримав проект рішення й пояснив необхідність його ухвалення керівник депутатської групи “Батьківщини” Валерій Салогуб.
За його словами, прийнятий Верховною Радою незаконний законопроект не може бути підставою для узаконення в Ніжині будь-якої  “регіональної” мови окрім державної української.
Основним противником прийняття данного рішення був мер м. Ніжина М. Приходько, який навіть всіляко перешкоджав розгляду цього питання. Але з великими потугами рішення було ухваленно одностайно, в якому чітко записано, що державною мовою на території громади м. Ніжина є українська мова, а також в рішенні зазначено, що міська рада буде всіляко сприяти розвиткові та вільному функціонуванню української мови, в усіх сферах суспільного життя м. Ніжина.

Депутат Багрінцев сказав: «ухвалення цього рішення унеможливить надання російській мові регіонального статусу», а також Багрінцев Максим зазначив, що автори ганебного, брутального та злочинного закону України про засади державної мовної політики за нової влади будуть серйозно покаранні та визнані ворогами народу.

Депутат Багрінцев закликає: «послідувати такому прикладу й інші міські ради області». Ніжинська міська ради стата единою поки, що міською радою в області, яка відмовилася надавати російській мові регіональний статус, а прийняла рішення, щоб единою державною мовою на території громади м. Ніжина була українська мова.

Громада м Ніжина стала першим та единим містом, яке підтримало українську мову й відмовилось від регіональної мови.

 

Олександр Розинський

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair