Миколаївська міліція незаконно зняла відбитки пальців у затриманих вранці активістів кампанії “Помста за розкол країни”

Склавши протоколи про порушення ст. 152 КУпАП на частину із затриманих сьогодні в Заводському районі Миколаєва активістів кампанії “Помста за розкол країни”, працівники міліції  на цьому не заспокоїлись і намагались взяти в активістів, які стояли під відділком і на яких було складено адмінпротоколи, відбитки пальців. Хоча за законом “Про міліцію”,  відбитки знімають лише в тих, кому висунули звинувачення у скоєнні злочину або хто отримав адміністративне покарання – арешт від одної до 15 діб. Звісно, активісти відмовились це робити, тоді правоохонці почали вимагати, аби молоді люди написали заяви про відмову від зняття відбитків.

Як згодом стало відомо, у двох активістів міліція таки зняла відбитки ще під час складання протоколів про адміністративне правопорушення.

Нагадаємо, що  відповідно до статті 21 Конституції України, усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах, при цьому права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Одночасно стаття 32 основного закону передбачає заборону щодо збирання, зберігання конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених Законом. Очевидно, що зняття відбитків пальців в осіб, які були затримані за поширення листівок, яке, на думку миколаївської міліції, є адміністративним правопорушенням, точно не підпадає під перелік таких випадків.

Наразі активісти продовжили поширення в місті частини листівок, яка залишилась в четвертої групи активістів і якій пощастило уникнути зустрічі з миколаївськими правоохоронцями.