Повернули дитині красу

У сім’ї рома Степана Ланьо Риточка, якій нещодавно виповнився рік, – третя дитина. Та народилася вона з вродженою вадою – незрощенням верхньої губи, яке в народі називають заячою. Це не лише косметичний дефект, адже заважає нормально їсти, говорити, утруднює дихання. Втім, він успішно усувається хіругічним шляхом на перших місяцях життя дитини.

Однак Ланьо змушені часто змінювати місце проживання у пошуках заробітку, тому до цього часу малій не зробили операцію. Інша причина в тому, що лікарі, як приміром, у Житомирі, назвали батькам непідйомну для них суму за операцію  – 8 тисяч гривень. Мабуть, у тих медиків камінь замість серця…

Нині Ланьо проживають під Полтавою й почувши від інших ромів про проект Полтавського обласного медіа-клубу «Посилення правових можливостей ромських громад Полтавщини», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження», й попросили допомогти вирішити їм цю проблему.

У свою чергу я звернулася до Надії Кричевської, щелепного хірурга Полтавської міської дитячої лікарні, й вона сказала, що операцію вони можуть зробити, й навіть безкоштовно. «Дітки всі однакові, цигани чи українці, національність тут ні до чого, – мудро зазначила лікарка.  – Беріть направлення у районній лікарні й приїздіть».

Уже 1 серпня малу Маргариту прооперували. Через тиждень виписали. Приємно дивитися на дитяче личко, не спотворене патологією. Радіють сестрички, радіють батьки, бо дитина не буде психічно травмована у дитячому середовищі. Вони вдячні завідуючій дитячим відділенням Полтавської ЦРЛ Тамарі Воробйовій, хірургу Надії Кричевській та медперсоналу хірургічного відділення Полтавської міської дитячої лікарні за професіоналізм і чуйність. І зокрема, за інформацію про належну в таких випадках соціальну допомогу держави – пораду оформити дитині інвалідність.