Проект «Майдан-Моніторинг: Вибори 2012» презентували в Європейсьому Парламенті.

28 вересня 2012 року. У Європейському Парламенті відбулася презентація проекту «Майдан-Моніторинг: Вибори 2012». Його презентував експерт проекту, голова Незалежної медіа-профспілки України журналіст Юрій Луканов. Захід відбувся за ініціативою і під патронатом депутата Європарламенту Павла Залєвського.

Юрій Луканов заявив, що у процесі передвиборчої кампанії порушення вже носять системний характер. Ключове з них це порушення закону у ході створення виборчих комісій, що дозволило включити у склад комісій формально представників маргінальних партій, а де факто представників партії влади. За словами Юрій Луканова, це є яскравим підтвердженням того, що партія влади готує фальсифікації виборів.

Окремо він підкреслив, що посилюється тиск на ЗМІ. Влада намагається запровадити нові інструменти впливу на журналістів. Але журналісти борються проти цього, про що свідчить миттєва реакція на законопроект від Віталія Журавського про криміналізацію наклепу.

Відповідаючи на запитання Марека Сівеця, голови делегації комітету парламентської співпраці ЄС — Україна, Юрій Луканов заявив, що системність порушень може дати підстави для визнання виборів недійсними.

У дебатах взяли участь депутати Європарламенту та офіційні спостерігачі за виборами. Останні питали рекомендацій щодо спостереження. Юрій Луканов радив зосередитися на спостереженні за підрахунком голосів.

Відеозапис ми оприлюднимо наступного тижня.

А це презентація, вже доповнена, яку представляли вже не тільки в Брюселі, а і у Вашингтоні, наступні презентації заплановані в Москві і Варшаві.

Павел Залевський - в центрі, Юрій Луканов - справа

Проект “Майдан-Моніторинг: Вибори-2012” став можливим завдяки підтримці Міжнародного Фонду Відродження