Ганебний прокол політичних правопохоронців в Артемівську

Донецька прокуратура засвітилася в намаганні зачистити виборчий округ для перемоги Клюєва і … ганебно прокололася

У 46-му одномандатному виборчому окрузі (Артемівський і Краснолиманський райони Донеччини) набирає гостроти протистояння між кандидатом від Партії регіонів і кандидатом від об’єднаної опозиції. Для надання переваги ставленику влади в політичний двобій вирішила втрутитися прокуратура.

Вчора, 8 жовтня, на черговому судовому засіданні в Артемівському міськрайонному суді, де вже третій рік триває розгляд господарської справи, представник обласної прокуратури Сергій Миколюк зажадав від суду змінити запобіжний захід для одного з учасників процесу – колишнього Покровського сільського голови Костянтина Матейченка, який наразі балотується в народні депутати України від об’єднаної опозиції.

Під час судового засідання прокурор неочікувано для всіх учасників буквально приголомшив заявою про те, що підсудний у зв’язку з проведенням своєї виборчої кампанії роз’їжджає по різних місцях і не ночує у себе вдома, в селі Покровському, тим самим порушуючи підписку про невиїзд. На думку представника держави, така поведінка К.Матейченка вимагає зміни йому запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою.

Будь-якому фахівцеві з питань права відомо, що законом передбачений обмежений перелік підстав для взяття підозрюваного, обвинуваченого або підсудного під варту – це якщо він намагається ухилитися від слідства і суду, перешкоджає встановленню істини або продовжує злочинну діяльність. Ведення ж громадянином власної виборчої кампанії та проведення зустрічей з виборцями в цей перелік не входять.

Разом з тим, посадовець не посоромився під запис озвучити в судовому засіданні свою заяву про політичні мотиви необхідності арешту кандидата від опозиції. І, можливо, навіть домігся б беззастережної згоди судді, якщо б потрудився познайомитися з матеріалами справи, згідно з якими місцем постійного проживання К.Матейченка є місто Артемівськ, а не село Покровське. Цей грубий прокол прокурора з обгрунтуванням зміни запобіжного заходу для кандидата в депутати був настільки очевидний, що не залишив судді жодних шансів піти «по бєспрєдєлу».

– Той факт, що прокурор перед заявою свого клопотання навіть не спромігся перевірити адресу постійного проживання Костянтина Матейченка, говорить про те, що прокуратуру і замовників, що ховаються за її спиною, більше цікавила не підписка про невиїзд, яку нібито він порушує, а нагальна необхідність арешту кандидата від опозиції в період зустрічей з виборцями, – так прокоментував артемівський конфуз донецької прокуратури народний депутат України Геннадій Москаль. – Це черговий яскравий приклад того, як партія влади відверто силовими методами намагається розправитися зі своїми політичними опонентами.

Нагадаємо, що від влади кандидатом по одномандатному виборчому округу № 46 висунутий Сергій Клюєв – молодший брат секретаря РНБОУ і керівника виборчого штабу Партії регіонів Андрія Клюєва. Кримінальну справу проти артемівського фермера Костянтина Матейченка, засновника одного з найуспішніших в районі СХП «Чапаєвське», який висунутий єдиним кандидатом в народні депутати від опозиції, було порушено за обкатаною вже в політичних цілях ст. 364 КК України (перевищення влади) відразу після того, як Матейченко в 2010-му році очолив місцеву організацію «Фронту змін».