Фотовиставка ,,Промінь надії” у Рівному

У вересні в галереї Кентшинського центру культури відкрито фотовиставку ,,Промінь надії”, присвячену 65-річчю Акції ,,Вісла”. Виставка зацікавила багатьох. Тому, управа кентшинської ланки ОУП вирішила її показати ширшому колу глядачів поза межами Польщі. Завдяки допомозі директора Рівненського телебачення Петра Мідрігана та директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександра Булиги задум реалізувався.

У суботу 15 грудня в краєзнавчому музею у Рівному фотовиставку відкрито заново. Олександр Булига та Перто Мідріган привітали усіх присутніх, зокрема, голову Конгресу українців Холмщини та Підляшшя Олександра Боровика, голову Рівненської обласної організації „Української народної ради” Романа Омельчука, секретаря обласної „Просвіти” Олександра Волощука, заступника начальника відділу обласного управління культури і туризму Ігоря Соколовського, заступника начальника відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Ольгу Ютовець, директора культурно-археологічного центру ,,Пересопниця” Миколу Федоришина.

Голова кентшинської ланки Збігнев Гомза сказав, що виставка зображає долі українських родин, силоміць виселених з рідних земель 1947 р. та поселених на території Кентшинського повіту. Він щиро подякував усім, хто допоміг організувати захід. З доповіддю про Акцію ,,Вісла” виступив секретар кентшинського гуртка ОУП Андрій Сидор, у якій розкрив причини, підготовку, перебіг та наслідки примусової депортації 1947 р. Відтак слово взяв очевидець цих трагічних подій Степан Сидор, якмй на пркиладі своєї родини описав перебіг депортації а опісля представив присутнім 70 фотографій, даючи необхідні пояснення.

Виставку відкривають знімки 1920-1930 – х років, на яких представлені давні мешканці Ульгівка, Старого Люблинця, Вислока, Волковиї та Куляшного. Інші світлини, зроблені на місці примусового поселення, показують релігійні свята й сімейні зустрічі. Експозиція закінчується фотографіями, на яких представлені греко-католицькі храми, що символізують прив’язаність до рідної віри та української традиції. Вони є доказом того, що задум Акції ,,Вісла” – цілковита полонізація українців – не здійснився.

Враження, серед місцевих організаторів та гостей, від усього побаченого і почутого були онакові. З одного боку відчувалося співчуття для людей, яких брутально виселено з рідних земель, а з другого лунали слова подиву, що переселенцям вдалося відродити релігійне та культурне життя на новому місці поселення. – Я пишаюся тим, що поза межами України проживають наші земляки, корті незважаючи на трагічне минуле зуміли зберегти свою традицію, культуру, мову – сказала вчителька музики Вікторія Кушнірук з Рівного. – Дивлячись на історичні фотографії та документи людина усвідомлює, як важко було бути українцем. Все ж таки сильний дух українського народу переміг, чого доказом є знімки з концертів, фестивалів чи релігійних та культурних заходів. І це надихає оптимізмом – додала педагог Оксана Корчагіна.

Захід закінчився міні-концертом у виконанні місцевих артистів – бандуриста Назарія Волощука, скрипаля Любомира Пастушенка, бандуриста Владислава Капранчука та Марка Мельничука з Кентшина. Фотовиставка буде відкрита для відвідування до березня.

Андрій Сидор

Über Nataliya Zubar 2354 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair