Ю. Луценко: 2013 рік буде для України роком-посівною

Таку думку ув’язнений політик  висловив в інтерв’ю “Газеті по-українськи“.
«2013 рік – це рік-посівна. Що буде закладено в політичний ґрунт України цього року, такі й будуть жнива на виборах президента 2015-го й пізніше», – вважає Ю.Луценко.

За його словами, «українські демократичні сили мають чотири стратегічні завдання на 2013-й рік».

«Мета номер один — добитися підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Це цивілізаційний вибір, що визначить долю України. Ні в якому разі не можна розглядати цей процес як особистий успіх чи поразку Януковича. Йому якраз євроінтеграція потрібна, як голому медаль. Повернення до європейського дому треба всій Україні, критично виснаженій і економічно, і духовно після 400-літнього блукання в ординській пустелі», – упевнений він.

Завданням «номер два» Луценко називає перемогу на виборах київського міського голови. «Лідерам опозиції треба домовитися і об’єднатися довкола потужного спільного кандидата. Також дуже важливо, щоб опозиційні партії підтримали відомих своєю громадянською діяльністю незалежних кандидатів до Київради. Столичний мер-демократ і міст між опозиційними партіями та громадянським суспільством — критично важлива умова майбутньої перемоги 2015 року. Якщо цього не буде зроблено, а ми вже бачимо парад амбіцій різних претендентів на столичний престол, теперішня опозиція втратить перспективу і відімре, як неандертальці, яких частково витіснили, частково з’їли більш договороздатні істоти», – прогнозує політв’язень.

«Третє завдання — добитися технічного забезпечення персонального голосування в парламенті. Лише за цієї умови опозиція буде частиною політичної системи. Добре, що її лідери усвідомлюють це і відстоюють парламентаризм в Україні. Вони мусять стояти до перемоги. Відступ у цьому питанні — це крок до стійла або камери», – наголошує Луценко.

Розбудова широкого надпартійного демократичного руху – це четверте, за словами Луценка, завдання для опозиції. «В умовах, коли парламентські опозиційні партії де-факто перетворилися на машини із просування свого лідера на посаду президента, інтелектуалам і громадським активістам середнього класу час виходити з інтернет-окопів і об’єднуватися. Історія вчить, що для авторитарної влади самодіяльність страшніша за найрадикальніше інакодумство. Ідеологічні засади руху чудово сформульовані у маніфесті 1 грудня», – зазначив політик.

Юрій Луценко упевнений, що опозиції час переходити до конкретних організаційних кроків. «Не під чергового лідера, не під вибори 2015 року, а задля відродження потужного ідеологічного національно-демократичного процесу в Україні», – наголосив він.