Святковий перформанс «Сталіна на нас немає!»

У Луганську, 5 березня 2013 року, біля пам’ятника борцям Революції, відбудеться святковий перформанс «Сталіна на нас немає!», Присвячений 60 річниці з дня смерті тирана.

Даною акцією Літературне угруповання «СТАН» продовжує безстрокову кампанію «СТАН проти Сталіна», розпочату в 2011 перформансом з посталою мумією Йосипа Віссаріоновича, що походжала по Луганську як символ протидії авторитаризму в Україні.

«Навіщо ми це робимо? Багато хто може сказати, що ми воюємо з примарами минулого і смикаємо за вуса мертвого тирана. Однак, як і відомий французький інтелектуал, ми вважаємо, що Сталін не пішов у минуле, а розчинився у майбутньому, – пояснює позицію ЛГ «СТАН» письменник і публіцист Костянтин Скоркін, – Адже сьогодні українське суспільство «вагітне» сталінізмом. І багатьом здається, що прості відповіді можуть стати і найефективнішими, а принципи «немає людини – немає проблем», «ліс рубають – тріски летять» знаходять серед людей все більше схвальних відгуків».

На думку організаторів, сучасне українське суспільство затиснуте між двома консервативними ідеалами. З одного боку – реакційною радянською утопією, в якій домінують не ідеали соціальної справедливості, що були присутні в комуністичному проекті, а ідеї авторитарної влади, агресивного консерватизму і, навіть, православного клерикалізму. Всі ці явища пов’язуються з ім’ям Сталіна. З іншого боку – все більшою популярністю користуються ідеї радикального націоналізму, з тими ж тоталітарними установками на авторитарну державу, орієнтацію на церкву і патріархальну мораль у сфері медіа, культури та побуту. Націоналісти ритуально проклинають Сталіна, але мріють про таку ж диктатуру, як і їх уявні опоненти.

 

У рамках акції «Сталіна на нас немає!» очікуються палкі промови письменника Костянтина Скоркіна, виступи поетів Олександра Сигіди, Олени Заславської та Ярослава Мінкіна, а також перформанс від художника В’ячеслава Бондаренко і громадського активіста Осарумена Ізевбагуна. Кожного відвідувача чекають безкоштовні бутерброди з салом, фронтові 50 грам і танці на кістках тирана.

 

«Сьогодні всі ми, люди доброї волі, повинні об’єднатися для того, щоб не допустити повернення диктатури в нашій країні. Сталінізм вповзає в наше життя поступово – з кожним новим законом, що сіє кривду і ненависть, з кожним проявом агресії та нетерпимості. Зараз «Сталіна на нас немає!», і давайте не вирощувати його штучно собі на голову! », – Закликає поет і громадський діяч Ярослав Мінкін.

 

«Пам’ятайте! Важливо вбити Сталіна в собі! Кожен раз, коли ви проявляєте ненависть до ближнього, подивіться в дзеркало – а чи не почали у вас пробиватися вуса Джугашвілі? », – Додає дизайнер, автор плакату« Сталіна на нас немає! »Андрій Романенко.

 

Для довідки:

Дії тирана Йосипа Сталіна були засуджені на XX з’їзді КПРС, Законом України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» (від 28 листопада 2006 року), Резолюцією Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Об’єднання розділеної Європи» (від 3 липня 2009 року).

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair