Євро-патруль проінспектує роботу шкіл-інтернатів та дитячих будинків сімейного типу в Києві

Час та місце збору: 26 квітня о 13:00 біля інтернату № 6 по вул. Світлицького 31/7.

Маршрут:

1) Школа інтернат для глухих дітей № 6 (вул.. Світлицького 31/7) – місце збору ЗМІ;
2) Дитячий будинок “Малятко” (вул. Білицька, 14);
3) Інтернат № 4 для дітей із вадами зору (вул.. М. Юнкерова, 55);
4) Дитячий будинок сімейного типу (місце уточнюється).
Згідно із офіційною відповіддю Департаменту освіти і науки,молоді та спорту КМДА, сьогодні в столиці функціонують 25 шкіл-інтернатів та дитячий будинок “Малятко”. Де всього навчається виховується 4 705 дітей.

“Утримання шкіл-інтернатів включає в себе кошти на виплату заробітної плати працівникам, оплату за харчування учнів, медичне забезпечення, комунальні послуги, енергоносії , ремонтні роботи, поточне обслуговування. У 2013 році на вказані цілі передбачено кошти в сумі 208574,0 тис. грн.” –йдеться в офіційній відповіді.

Втім, за даними Євро-патруля, за минулий рік від передбаченої суми (208574,0 тис. грн.) надійшло трохи менше половини коштів. У 2010 році на сирітські заклади було витрачено 51 млн. грн

Викладачі деяких інтернатів скаржаться на хронічне недофінансування. За їх словами, коштів вистачає лише на сплату комунальних послуг, купівлю предметів першої необхідності тощо. Тому, представники дирекції шкіл-інтернатів вимушені самостійно шукати альтернативні джерела фінансування, залучати спонсорів тощо.

Ганна Старостенко, секретар постійної комісії Київради із питань сім’ї, молоді та спорту: “На сьогодні інтернатна форма виховання дітей є неефективною, адже вона у жодному разі не є альтернативою виховання дитини у сім’ї. До інтернатів дитина може бути влаштована тимчасово лише у тому разі, якщо немає можливлсті всиновити дитину негайно.

Але наша держава витрачає величезні кошти на фінасування інтернатів – і більшість коштів іде на утримання педагогічного персоналу та адміністративні витрати. Наприклад, з 10000 грн., що виділяється на інтернат, лише 1200 грн. йде на саму дитину. Все інше – це комунальні платежі, зарплати тощо.

Тому часто самі керівники інтернатів зацікавлені у тому, щоб у їх закладах залишалося якомога більше дітей. Виникає питання: чому ми маємо годувати армію в 30 000 людей, які існують за рахунок дітей-сиріт? Вихід один: дитина має рости у сім’ї. Україна має спитатися у цьому питання на європейський досвід: у країнах ЄС кількість інтернатів наближається до нуля” зазначила депутат.

На сьогоднішній день у Києві функціонує 12 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховується 87 дітей-сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування. Перші 3 ДБСТ в столиці почали працювати у 2005 році в Святошинському, Деснянському та Дарницькому районах.

Довідково:

Євро-патруль – це громадська кампанія, метою якої є інспекція об’єктів, сервісів та персоналу в Україні на їх відповідність європейським стандартам. Кампанію було засновано у 2011 році із метою контролю за ходом підготовки до фінальної частини футбольного турніру Євро-2012.

Дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ) – це форма сімейного виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрема родина створюється за бажанням подружжя або окремої особи, які готові взяти на проживання не менше 5 дітей – сиріт та позбавлених батьківської опіки.

Вихованці перебувають у закладі до досягнення повноліття, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі І- ІV рівнів акредитації – до його закінчення.

Розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку (від 1944 грн. до 2294 грн. в залежності від віку дитини).

Загальна кількість дітей в ДБСТ не має перевищувати 10 осіб, з урахуванням власних дітей. Орган, який прийняв рішення про створення закладу надає батькам-вихователям індивідуальний житловий будинок або багатокімнатну квартиру за нормами що встановлені законодавством.

Вихователями ДБСТ можуть стати повнолітні та працездатні особи. Порядок створення дитячих будинків сімейного типу регулюється Постановою Кабміну № 564 від 26 квітня 2002 року Про затвердження Положень щодо дитячих будинків сімейного типу»

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair