Проблеми захисту прав призовників, військовослужбовців та осіб, які проходять альтернативну службу, на території країн СНД

ПРЕС-АНОНС

17 травня 2013 року з 10.00 до 13.00 у конференц-залі готелю «Воздвиженський» (Київ, вул. Воздвиженська, 60а, б) відбуватиметься круглий стіл «Проблеми захисту прав призовників, військовослужбовців та осіб, які проходять альтернативну службу, на території країн СНД» за участі громадських організацій, що представляють Міжнародну  мережу «Суспільство і Армія»*, а також представників Міністерства оборони України.

Україна – єдина з великих пострадянських країн (із населенням у понад 40 млн. мешканців) заявила на офіційному рівні про поступовий перехід від примусової військової служби до професійної армії, який завершується вже цього року. Функціонування Збройних Сил на контрактній (а не примусовій) основі визначено новою Військовою доктриною, а також Стратегією національної безпеки України. Минулого року Міністр оборони України Павло ЛЕБЕДЄВ оголосив, що військова реформа розпочнеться вже найближчим часом, а останній призов запланований Міноборони України на кінець 2013 року.

Яким чином запроваджуватиметься контрактна служба в Україні та якою є мета реформування Збройних сил? Якою є реальна ситуація із захистом прав призовників та військовослужбовців у країнах СНД? Як припинити тортури в армії? Чи захищені військовослужбовці від ставлення, що принижує їх людську гідність? Перспективи та проблеми контрактної служби.

Про це йтиметься під час круглого столу «Проблеми захисту прав призовників, військовослужбовців та осіб, які проходять альтернативну службу, на території країн СНД» за участі представників провідних правозахисних організацій України, Білорусі, Росії, Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Таджикистану та Киргизстану, а також представників Міністерства оборони України.

Організатори події – Центр Громадянських Свобод та Міжнародна мережа «Суспільство і Армія».

У рамках круглого столу ви почуєте розгорнуті доповіді експертів про досвід України в процесі переходу до професійної армії та офіційну позицію Міноборони України, про проблеми реалізації військової реформи в Росії, а також порівняльний аналіз законодавства щодо захисту прав призовників та військовослужбовців у країнах СНД.

*ДОВІДКОВО

Міжнародна мережа правозахисних організацій в підтримку призовників, військовослужбовців та осіб, які проходять альтернативну (невійськову) службу “Суспільство та Армія” (детально див. http://nis-army.org/) є об’єднанням 12 неурядових організацій із семи країн СНД, основною метою діяльності якої є просування демократичних стандартів у справі дотримання прав людини та основних свобод військовослужбовців та громадян, які підлягають призову на військову службу або проходять альтернативну (невійськову) службу. Організації, які беруть участь у діяльності мережі, об’єднують наступна позиція, згідно з якою усі військовослужбовці, незалежно від їх статусу, а також громадяни, які підлягають призову на військову службу або проходять альтернативну службу повинні:

–   бути захищені від тортур, нелюдського чи такого, що принижує честь та гідність поводження та покарання;

–   бути вільними від рабства і примусової праці;

–   мати право на ефективні заходи правового захисту у випадках порушення їх прав;

–   мати право на справедливий судовий розгляд справи нзалежним та обєктивним судом;

–   мати інші громадянські та соціальні права, які можуть бути обмежені виключно особливостями військової служби та вимогами національної безпеки.

 

За детальнішою інформацією та акредитацією звертайтеся, будь ласка, за тел. 067 246 43 43 (Марія) або ел.адресою tomak.maria@gmail.com

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair