10 червня прокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою матері Сергія Демка – затриманого, що помер у Лук’янівському СІЗО

10 червня 2013 року прокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою матері Сергія Демка – затриманого, що помер у Лук’янівському СІЗО . Міла Демко просила притягнути до відповідальності осіб, які не надали ії сину належну медичну допомогу. Попереднє кримінальне провадження було закрито слідчим 18 квітня 2013 року без належної перевірки обставин справи. Мати Сергія сподівається, що винні будуть покарані і це врятує життя іншим.

Юристи Харківської правозахисної групи (ХПГ) вказують на порушення з боку представників трьох відомств, авторів спільного приказу – Міністерства Внутрішніх Справ, Міністерства охорони здоров’я та Управління пенітенціарної служби. «Працівники районного відділку міліції викликали лікарів лише за 12 годин після скарги затриманого, коли Сергію стало погано. Працівники швидкої допомоги не надали адекватної медичної допомоги, а працівники СІЗО не забезпечили безперервного доступу до замісної терапії протягом 14 днів його перебування», – вказала Айгуль Муканова, керівник проекту ХПГ.

Під час брифінгу стало відомо, що зараз у Київському СІЗО зараз знаходиться інший потерпілий, затриманий С. Він хворий на СНІД у дуже гострій стадії і його життя може обірватися будь-якої миті від найменшої застуди без надання комплексної медичної допомоги. Зараз затриманий, за словами адвоката, не має умов для належного лікування та харчування. Справа С. перебуває на перегляді, а тому не вимагає обов’язкового утримання під вартою.

З обома справами працюють юристи всеукраїнської мережі «Забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення силами Всеукраїнської мережі правової допомоги» Харківської Правозахисної Групи, що захищає порушені права людей, які живуть з ВІЛ та страждають від наркозалежності. Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Зв’язатися з юристом проекту Юрієм Овсієнко, який веде ці справи, можна за телефоном 066 270 47 91.

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair