НМПУ вважає затримання журналістів у Врадіївці грубим порушенням закону

4 липня 2013 року. Незалежна медіа-профспілка України вважає міліцейським свавіллям та грубим перешкоджанням професійній журналістській діяльності затримання у Врадіївці Миколаївської області журналістів LB.ua, ТВі, 1+1 та порушення проти них кримінального провадження за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст.182 КК України – порушення недоторканості приватного життя. НМПУ переконана, що цей факт свідчить про повну некомпетентність  працівників міліції і прокуратури,  а також про намагання з їхнього боку  залякати працівників ЗМІ, змусити їх не висвітлювати події, які невигідні правоохоронцям.

Медіа-профспілка наголошує, що склад злочину за ч.1 ст.182 КК України становить, за якою звинувачують журналістів, становить  саме незаконне збирання, зберігання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди. Однак,  намагаючись взяти коментар у колишнього начальника Врадіївського райвідділу міліції   Віталія Синицького, журналісти діяли у повній відповідності до чинного законодавства. Пан Синицький є публічною особою, і його діяльність на посаді начальника райвідділу міліції, яка призвела до масових акцій протесту місцевих жителів, заворушень та навіть силового штурму міліцейського відділку, становить великий суспільний інтерес. А на журналістів покладений обов’язок поширювати інформацію та ідеї з усіх питань, що становлять суспільний інтерес. ( тлумачення ст.10 Європейської конвенції в Постанові Європейського суду по справі «Коломбані та інші проти Франції).

Національне законодавство, зокрема,  Конституція України (ст.34), і ЗУ «Про інформацію» ( ст.ст.21,29) передбачає що інформація яка свідчить про порушення прав людини, або є суспільно значимою має право бути поширена, навіть якщо вона є конфіденційною.

Намагання взяти коментар у дружини Віталія Синицького, а також спілкування журналістів із сусідами, не може вважатись незаконним втручанням у приватне життя. Оскільки кореспонденти діяли у повній відповідності до Конституції та Законів України, чинних міжнародних договорів.

НМПУ вважає, що слідчий,   який порушив проти журналістів кримінальне провадження,  та прокурор, який здійснює процесуальне керівництво за цим провадженням, вчинили посадовий злочин – зловживання владою або службовим становищем ( ч.3 ст.364 КК України). І вони повинні бути  притягнути до кримінальної відповідальності за ч.3 ст.364 КК України (зловживання владою вчинене співробітником правоохоронного органу) та ч.2 ст.171 КК України (переслідування журналіста за виконання професійного обов’язку, за критику, вчинене посадовою особою).

Незалежна медіа-профспілка  звернеться до  Генерального прокурора України і зверне його увагу, що це вже другий випадок кримінального переслідування журналістів за їх професійну діяльність. У листопаді 2012 р. прокуратура Криму порушила кримінальне провадження за ч.1 ст.182 КК України (порушення недоторканості приватного життя) проти автора критичної публікації «Общежитие как пристанище для  крымских VIPов. История Павла БУРЛАКОВА» (http://an.crimea.ua/page/articles/24506/) Ганни Андрієвської та редактора інтернет-видання «АН-Крым» Заїра Акадирова. На звернення НМПУ щодо незаконності порушення кримінальної справи Генеральна прокуратура України відреагувала самоусуненням від контролю над законністю слідчих дій. Це  свідчить або про професійну непридатність співробітників ГПУ, або про їхню  політичну заангажованість, спрямовану на залякування незалежних журналістів та намагання впровадити в Україні цензуру.

 

Прес-служба Медіа-профспілки
profpres@ukr.net
http://www.nmpu.org.ua
38-050-310-44-41

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair