Представники організацій інвалідів вчились реалізовувати свої права за допомогою Конвенції ООН

Представники інвалідських організацій Чернігівщини підвищили рівень обізнаності про свої права і можливості на тренінгу «Просування Конвенції про права інвалідів через моніторинг та кампанії адвокасі», що відбувся 10 липня 2013 року в Навчально-методичному центрі профспілок Чернігівської області.

У привітальному слові до учасників тренінгу Олександр Підгорний, керівник Чернігівського Центру Прав Людини, закликав вивчати міжнародні та українські документи, які визначають права людей з обмеженими можливостями, знати свої права і використовувати ці знання для вирішення проблем в повсякденному житті. Ратифікуючи Конвенцію ООН про права інвалідів, держава Україна взяла зобов’язання вживати належних заходів для забезпечення інвалідам доступу нарівні з іншими до фізичного оточення, до транспорту, до інформації та зв’язку, зокрема, інформаційно-комунікаційних технологій і систем, а також до інших об’єктів і послуг, відкритих або таких, що надаються населенню, як у міських, так і в сільських районах (п.1 ст.9 Конвенції).

В першій частині тренінгу Надія Лозбень, керівник організації інвалідів «Логос», ознайомила присутніх з основними статтями Конвенції, прокоментувавши найбільш актуальні. Розповідь супроводжувалась показом слайдів з позитивними та негативними прикладами з життя людей з обмеженими можливостями в різних країнах, що спонукало учасників до обговорення реалій їх повсякдення.

В ході навчання з планування, організації та проведення адвокасі компаній Віктор Мозговий, керівник організації інвалідів «Конкордія», допоміг учасникам тренінгу сформулювати ряд нагальних проблем та навчив, як знаходити шляхи їх вирішення. Питання, що обговорювались, досить різноманітні: від сумнозвісних пандусів, більшість з яких не є придатними для використання інвалідами-візочниками, до можливих шляхів впровадження інклюзивної освіти дітей-аутистів.

Захід організовано громадською організацією «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.