VOA: Палата представників США підтримала «демократичні і європейські прагнення» українців

10 лютого Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію на підтримку «демократичних і європейських прагнень народу України і його права на вибір свого власного майбутнього без залякування та страху». (англомовний оригінал резолюції тут)

«За останні кілька місяців ми стали свідками того, як українці піднялися, об’єднавшись у своєму бажанні побудувати більш вільну, прозору і демократичну Україну», – заявила член Палати представників Марсі Каптур, яка, разом з п’ятьма іншими конгресменами, внесла проект резолюції на обговорення законодавців.

Резолюція була прийнята 381 голосом «за» при двох «проти».

Документ закликає всі сторони в конфлікті «розпочати конструктивний діалог для пошуку шляхів мирного врегулювання політичної та економічної кризи в Україні».

Особливу увагу Палата представників приділила можливому покаранню відповідальних за насильство представників влади.

“Спонукаємо США та ЄС продовжувати пояснювати керівникам України, що відповідальні або залучені до насильства проти мирних протестувальників нестимуть персональну відповідальність”, – йдеться у Резолюції Палати представників №447.

Американські законодавці попередили Київ про можливі економічні санкції, якщо уряд і надалі буде насильницькими методами порушувати права демонстрантів.

Палата представників підтримала заходи Державного департаменту щодо скасування віз кільком українським політикам, причетним до застосування насильства.

Документ та його положення схожі на резолюцію, яку Сенат США ухвалив 7 січня 2014 року. В ній також вказано на можливість застосування персональних санкцій щодо людей, відповідальних за застосування насильства щодо протестувальників.

«Ухвалення цієї резолюції є ще одним маленьким проявом солідарності, маленькою можливістю підтримати громадян України, які, незважаючи на пронизливий холод, виходять на мирні демонстрації заради кращого майбутнього», – заявила Каптур, яка є співголовою Групи підтримки України в Конгресі США.

Каптур не вдалося організувати зустріч з віце-президентом Джозефом Байденом для обговорення ситуації в Україні минулого тижня, але вона намагатиметься узгодити час для телефонної розмови цього тижня, повідомив прес-секретар Марсі Каптур Стів Фот.

http://ukrainian.voanews.com/content/resolution-ukraine-us/1848803.html

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair