МЗС України викликало Тимчасового повіреного у справах РФ в Україні для вручення ноти-протесту

Сьогодні до МЗС було викликано Тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні А.Воробйова, якому була вручена нота протесту проти визнання Росією нелегітимної Республіки Крим та підписання Договору про прийняття до складу Російської Федерації «Республіки Крим» та міста Севастополь.

МЗС заявило, що такі дії російської сторони не відповідають основоположним принципам та нормам міжнародного права щодо гарантій територіальної цілісності, недоторканності і непорушності кордонів та невтручання у внутрішні справи держав.

Українська Сторона розцінює зазначені дії РФ як акт анексії, тобто насильницьке набуття частини території України.

Відповідно до Статуту ООН, Російська Федерація у відносинах з Україною має утримуватися від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності або політичної незалежності, так і якимось іншим чином, несумісним із Цілями Об’єднаних Націй.

Крім того, відповідно до статті 2 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року, російська сторона зобов’язалась поважати територіальну цілісність і підтвердила непорушність існуючих між країнами кордонів.

«Українська сторона категорично заперечує поширення суверенітету Російської Федерації на окуповану нею територію України і залишає за собою право на вжиття заходів у відповідності до міжнародного права та законодавства України» – йдеться у ноті протесту МЗС.

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair