Комісія Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ засудила незаконні дії Росії проти України та узгодила конкретні кроки для подальшої підтримки нашої держави

1 квітня ц.р. в.о. Міністра закордонних справ України Андрій Дещиця взяв участь у засіданні Комісії Україна-НАТО (КУН) на рівні міністрів закордонних справ, яке відбулося в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі під головуванням Генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена.
На засіданні було продовжено всебічне обговорення розвитку політико-безпекової ситуації в Україні на фоні агресії з боку Російської Федерації та шляхів активізації співробітництва по лінії Україна-НАТО з метою підтримки суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, а також відновлення обороноздатності та спроможностей її Збройних сил.

В.о. Міністра закордонних справ України надав вичерпну інформацію про дії української влади у цей складний для нашої держави час. Міністрів закордонних справ Альянсу було поінформовано про амбітний план бюджетних реформ, нещодавно представлений Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Крім того, було підтверджено налаштованість на проведення вільних, прозорих, демократичних виборів Президента України, які заплановані на 25 травня 2014 року.

А.Дещиця висловив вдячність НАТО, її державам-членам та особисто Генсекретарю Альянсу за послідовну і тверду підтримку України, що в останній раз було продемонстровано 27 березня ц.р., коли всі держави члени НАТО одностайно виступили співавторами Резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України».

Учасники засідання засудили протизаконне військове вторгнення Росії в Україну, а також порушення Росією суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Вони підтвердили позицію щодо невизнання протизаконної та нелегітимної “анексії” Криму Росією. Високу оцінку було надано мужності, дисциплінованості та стриманості Збройних Сил України.

Комісія Україна-НАТО також закликала Росію вжити заходів для деескалації ситуації та підтримала направлення в Україну спостережної місії ОБСЄ.

Крім того, Комісія Україна-НАТО обговорила графік інтенсивного політичного діалогу та активної практичної взаємодії на ближчу перспективу з метою захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, посилення спільних дій в сфері готовності до надзвичайних ситуацій і захисту критичної інфраструктури нашої держави, відновлення обороноздатності, боєготовності та матеріально-технічного забезпечення її Збройних Сил, посилення потенціалу українського наукового сектору в важливих на сьогодні галузях.

За підсумками обговорення було узгоджено перелік конкретних заходів в рамках КУН на ближчу, середню та довгострокову перспективу щодо активізації військового, оборонного та практичного співробітництва для подальшої підтримки України. Це стало практичною демонстрацією відданості союзників особливому партнерству з Україною.

За результатами засідання було ухвалено заяву Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

По завершенні засідання КУН А.Дещиця провів прес-конференцію для представників вітчизняних та іноземних ЗМІ, акредитованих при штаб-квартирі НАТО.

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair