Про причини бездіяльності Харківської міліції. Міні-розслідування.

Дії Харківської міліції протягом березня-квітня 2014 року викликають у мирних мешканців міста подив та злість, а у “ватніков” та “тітушок”,– радість та впевненість у своїй безкарності. Причини такої поведінки шукають журналісти та громадські активісти. Зокрема на сайті “Арґумент” з’явилась стаття “Агент «Топаз» не будет сидеть”, фраґмент якої привернув мою увагу:

“И тут должен заметить — не в оправдание, конечно: если у человека забирать деньги из его и без того небольшой зарплаты — он станет работать хуже. Иными словами, если появится желание все развалить — перестаньте платить сотрудникам. А в харьковской милиции дело идет именно к этому. Так, например, только за последние несколько недель начальство скомандовало милиционерам сдать «на восстановление Майдана» по 200 гривен, «на восстановление стадиона Динамо» — по 300, «на поддержку армии» — по 7 процентов от зарплаты. В том, что изъятые из зарплат милиционеров деньги дойдут по назначению — я лично глубоко сомневаюсь.

Более того, о том, что не нужно платить за восстановление Майдана, сообщалось населению всеми доступными способами. А раз так — все поборы из милицейских зарплат идут в чей-то бездонный карман. И по этой причине подавляющее большинство сотрудников милиции не видит никакого смысла в стоянии на площади напротив «туристов Путина».

Вот так обстоят дела с сепаратизмом в Харькове. Лидера сепаратистов — уголовника-рецидивиста — суд помещает под домашний арест, откуда он благополучно сбегает к своему патрону. А у милиционеров из зарплат начальство забирает столько, что дальнейшая служба теряет всякий смысл вообще.”

Побори в міліції, Арґумент

Виглядає вірогідно, чи не так? Адже позаправовий примус, моніторингом якого займається наша організація, надзвичайно розповсюджений у так званій “бюджетній сфері”, та й не тільки в ній.

Одначе, я вирішив перевірити цю гіпотезу. Я зателефонував до Відділу зв’язків з громадськістю ГУМВС України в Харківській області і поставив питання: “Чи відповідає дісності інформація, яку поширив “Арґумент”?”

Відповідь була дослівно така: “Ця інформація не відповідає дійсності. Жодних примусових відрахувань від заробітної плати співробітників МВС в Харківській області нема і ніколи не було. Випадки добровільного збору коштів, передусім на лікування колег по службі були”

Чому я взявся це з’ясовувати?

1. Протягом останніх 4-х місяців я практично кожного дня спілкувався з офіцерами міліції, які охороняли мітинґи Харківського Євромайдану. І жодного разу від них не чув про щось подібне. Хоча, off-record, вони мені багато чого казали, чого б ніколи не сказали ні на камеру, ні, навіть, на диктофон.

2. Одного вечора при мітинґу Євромайдану я випадково почув, що міліціонерам затримують заробітню плату. Я вирішив з’ясувати цю інформації підійшов до офіцера, який те сказав. Разом зі мною підійшов інший офіцер, який сповістив, що зарплату вже у банкоматах, і її можна отримати. Всі зраділи.

3. Інформація про незаконні відрахування від зарплати “бюджетників” “на відновлення Майдану” гуляє Інтернетом та головами людей вже місяць. Ця інформація викликає справедливий гнів у всіх, хто її чує, або бачить, але, принаймні, як мені відомо, ніде й ніколи не находила документального підтвердження.

* * *

Вкрай неефективна робота Харківської міліції щодо попередження та недопущення масових безладів давно відома. Харківська міліція “постійно не встигає” захистити мирних городян від нападів оскаженілих від безкарності бандитів. Міліціонери, навіть бачачи в руках хуліганів зброю, спокійно собі стоять  і нічого не роблять. Я був свідком такого епізоду на площі Свободи 7 квітня 2014 року. Багато людей були свідками того, як міліціонери повертали бандитам відібрані в бандитів дрючки та бейсбольні битки, передані мирними громадянами співробітникам міліції. Я був свідком, як офіцер міліції, під камеру, знищував речові докази (“коктейлі Молотова”), відібрані його колегами у “тітушок”, які нападали на мітинґ Харківського Євромайдану у січні 2014 р.

То, можливо, не треба виправдовувати бездіяльність Харківської міліції міфічними відрахуваннями від скромної зарплати?

Віктор Гарбар,
“Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”.