В Польщі зламано електронну систему виборів. Доля місцевих виборів – невідома.

В неділю 16 листопада в Польщі пройшли вибори в органи місцевого самоврядування. Їх офіційні результати  невідомі і невідомо, коли стануть відомі. Бо електронна система виборів або зламана, або початково нездатна була працювати. Ті результати, які показує зараз сайт PKW (їхній аналог ЦВК), не просто кардинально суперечать даним екзит полу (який показав перемогу опозиційній партії “Право і справедливість”), а і легко редагуються ким завгодно зовні з початковою комп’ютерною освітою. В Поморському воєводстві, наприклад, згідно результатів електронної системи 25% недійсних бюлетенів.

Якщо ви знаєте польську, то можете послухати тут про масштаб проблеми з деталями www.tvp.pl Експерт, зокрема, розповідає, як сам вже після виборів записав в базу кандидата на міського голову і поставив йому результати.

Головна аудиторська служба Польщі (наші партнери NIK) вже почала розслідування тендера з одним учасником, на якому було розміщено замовлення на електронну систему.

Газета Виборча ввечері 18 листопада повідомила, що вже поширюються внутрішні файли виборчої системи,  які включають коди доступу та персональні дані 270 працівників виборчих комісій. Читайте тут gazeta.pl В коментарі експерт прямо натякає на можливість втручання хакерів з РФ в систему. Система, очевидно, непоправно зламана і її дані повністю зкомпроментовані.

До всього ще й отримано доступ до програмного коду виборчої системи і ось абсолютно нищівний аналіз експерта. Найкраще там те, що імпорт і експорт протоколів не вимагає жодної авторизації з боку сервера.

10384592_873840662656344_8325266796306765043_n

Ще в понеділок ввечері система просто зависла на кілька годин. так вже трапилося, що наша колега кандидувала на місцевих виборах в околицях Варшави і сама стала свідком цього. А проблеми з системою почалися ще в жовтні на етапі тестування.

Партія “Право і справедливість” вже подала позов до Генерального Прокурора. Всі експерти кажуть, що справою має зайнятися і Служба безпеки також.

Виборча комісія мовчить, на сайті НУЛЬ офіційних повідомлень і дані про вибори, які явно є підробленими.

Наразі абсолютно неясно, що буде з результатами виборів. Чи збиратимуть паперові протоколи? (а це місцеві вибори, це величезна кількість протоколів), чи оголосять перевибори?

Але найцікавіше знаходять шоковані поляки в історії. Наприклад, такі новини http://www.rp.pl/artykul/16,1013399-Panstwowa-Komisja-Wyborcza-na-szkoleniu-w-Rosji.html -. Коротко в новині йдеться, що в 2013 році польське ЦВК їздило на НАВЧАННЯ в російську ЦИК і “забуло” поінформувати про це ЗМІ. В публікації нагадується про те, що ОБСЄ і Рада Європи давно вже мають зауваження до чесності виборів в Росії. Чому можна було вчитися в Москві про вибори в 2013 році? Виборчком ще й на критику образився і сказав тоді, що продовжуватиме співпрацювати з Росією.

На мою думку, ці події скоріше можуть бути проявом кібервійни проти Польщі, ніж просто корупцією чи разгільдяйством. Слідкуйте за новинами з Польщі, ви можете дізнатися незабаром шокуючі речі.

Наталія Зубар, голова ІЦ “Майдан Моніторинг”

Найбільше дотичних новин в твітері Агнешки Ромашевської https://twitter.com/ARomasze , від якої я і дізналася про все це. Трохи з її твітів

 

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair