Черкаси. Реконструкція шляхетності

ОбкладинкаНаші сьогоднішні реалії – це, зокрема, і результат незасвоєних уроків Історії. Сьогодні про це активно заговорили у суспільстві. А «День» вже багато років декларує просту істину: «історія – захищає». Самотужки впроваджує систему масової історичної освіти – це і наші книжки, і круглі столи, і дискусії в університетах, і проект «Музеї-онлайн», і «Україна Incignita»… І, звичайно, — наш журнал.

Свіжий номер «Маршруту» присвячено Черкащині, а найбільше – Чигирину, місту, яке є точкою перетину багатьох «ліній» українського державотворення. Місто з багатою історією, яку ми ще сповна не засвоїли. А мали б. В історії земель, на яких відбувалися грандіозні події, сховані «ключі» розуміння ситуації, що нині склалася в Україні.

«Чигирин є наочним прикладом того, як складалася доля України на тих етапах, коли вона потрапляла в «силове поле» Російської імперії і втрачала всі свої культурні ознаки, моментально перетворюючись на «повітове містечко»… – пише головний редактор «Дня» Лариса Івшина у своїй традиційній вступній колонці. – Але в історії Чигирина були часи коли до нього приїздили посли Туреччини, Швеції, Польщі, Австрії, Італії та інших країн і чекали прийому у резиденції Богдана Хмельницького…Якби більше уваги приділялося реконструкції нашої історії, то ці країни, посли яких сиділи і чекали прийому, із більшим розумінням ставилися би до історії України…»

Для глянцю «Маршут №1.Чигирин» творча команда «Дня» підготувала багато цікавого. Почати варто з планування своєї мандрівки – нехай і віртуальної – Черкащиною. Зробити це буде просто з «Аперитивом» для туристів» – картою найцікавіших місць регіону з детальною інформацією, що подивитися і як дістатися. Музей «кобзаря» у Черкасах. Неймовірний рельєф  Буцького каньйону. Знайомство з Трипільською культурою у селі Легедзине. Про все це дізнаєтесь з нашої карти.

Як завжди у свіжому випуску – і оригінальна інфографіка, присвячена Чигирину.

Також про «свою» Черкащину вам розкажуть футболіст Олександр Ковпак, режисер Сергій Проскурня, голова представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський, письменник Василь Шкляр…

Хочете дізнатися більше про черкащан, які відкривали і відкривають світові нові горизонти? Читайте у матеріалі «Українські «колумби» – про письменника Віктора Суворова, фізика Володимира Лизогуба, художника Данила Нарбута…

Ну а ще… справжня черкаська кухня. З адресами закладів, де смачно нагодують, і з рецептами для тих, хто захоче самостійно  втілити смаки Черкащини.

 «Треба відчувати цю особисту причетність! Україні потрібна справжня естетична революція з реконструкцією…Одне діло — дистанційно вивчати що-небудь, а інше – відчути емоції від землі, де відбувалися грандіозні для нашої історії події. І немає значення, що в цьому випадку наша історія — це не «Версаль». Треба мати особливий набір «ключів» – смислових, освітніх, раціональних і емоційних, – якими відкриваються усі фортеці», – підсумовує у колонці Лариса Івшина.

Тож отримайте один з таких «ключів», свій стильний путівник Черкащиною  – сучасною і історичною, гастрономічною і літературною.

  Запитуйте 28-й «Маршрут№1. Чигирин» вже з 30 січня у кіосках преси або замовляйте на сайті «Дня». Також глянець можна буде придбати в Черкаському художньому музеї, де нині тривають останні дні експонування нашої фотовиставки.