Знахідки українських Мисливців за політботами

В Україні дуже поширене використання ботів, тобто автоматизованих фейкових акаунтів, в політичній боротьбі. Із наближенням виборів Президента (березень 2019 року) та Верховної Ради (жовтень) масштаби та вплив введення суспільства в оману значно зростають, що не може не викликати нашого занепокоєння.  

Волонтерський проект «Мисливці за політботами» за місяць свого існування зібрав в доступній для всіх охочих таблиці інформацію про більш ніж 1600 бот-акаунтів. В оформленні більшої частини цих акаунтів використано фотографії, вкрадені у людей із заблокованих в Україні російських соціальних мереж, та майже не демонструють ознак поведінки, притаманної людині.

Це дуже невеликий фрагмент загальної маси ФБ-ботів, але навіть на його прикладі можна продемонструвати деякі типові завдання, для виконання яких використовуються боти:

  • Додавання однотипних коментарів “за” чи “проти” того чи іншого політика під вибраними за ключовими словами дописами. Так, наприклад, одна з таких ботоферм, яка працює в інтересах Віктора Медведчука, в грудні 2018 року залишила понад 20000, а в січні 2019, за нашими оцінками –  до 50000 коментарів.
  • Масових лайків та/або поширення дописів, фотографій чи відео політиків, очолюваних ними політичних сил, політтехнологів, або ж  самих цих сторінок.
  • Масового голосування “за” чи “проти” тих чи інших політиків, зокрема, і з можливою метою їхньої дискредитації.
  • Масового додавання людей без їхнього відома до груп, які наповнюються заангажованим на користь політика контентом.

Ці дії часто робляться зі швидкістю, недосяжною для людей, наприклад, ось так.

Нами також було виявлено біля 300 акаунтів, які колись належали мешканцям країн південно-східної Азії, та які в листопаді-грудні 2018 року було оформлені світлинами жінок слов’янської зовнішності в характерному народному вбранні із загальнодоступних альбомів сервісу Pinterest (ось приклад).

Ці акаунти було перейменовано на  українських жінок, а чи не єдиною публічною активністю було додавання у друзі користувачам з України (швидкість додавання – до 1000 друзів на місяць). Ми передали ці дані в фейсбук, після чого більшість таких бот-акаунтів було видалено.

Однак, на жаль, припинити діяльність інших ботоферм нам поки не вдається, оскільки в фейсбуці немає можливості  скаржитися на ботоферми, тобто на цілі групи фейкових акаунтів, об’єднаних чимось спільним, як-от однаковими датами та шаблонами створення, синхронним діями тощо. Немає можливості надавати докази фейковості акаунтів, якими можуть слугувати, наприклад, вкрадені фотографії інших людей. Це суттєво утруднює боротьбу з такими явищами.

Ми готові передавати наші дані в фейсбук, але не маємо ані критеріїв, ані процедури, у відповідності до яких ми могли би це зробити. Навіть набутий нами досвід практичних міг би стати корисним в боротьбі проти засилля дезінформації, від якої потерпають не тільки наші співгромадяни.

На наше переконання використання фейкових автоматизованих акаунтів з метою введення майбутніх українських виборців в оману, є неприпустимим навіть на етапі гострої політичної боротьби. На жаль, ми не маємо відповіді на питання, звідки саме адмініструється та керується діяльність як вже виявлених, так і поки ще недосліджених ботоферм. Але цілком можливим є припущення, що серед них є і такі, що виконують завдання, які було поставлено в Кремлі.

Наталія Зубар, від імені ініціативи “Мисливці за політботами” https://www.facebook.com/botsbusters/

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair