Не відводьте від Нью-Йорка українські війська!

“Не відводьте від Нью-Йорка українські війська!” – з таким гаслом сьогодні вийшли мешканці прифронтового селища Новгородське (Нью-Йорк). За спиною цих людей видніється окупована Горлівка. З цього місця до меж Горлівки близько трьох кілометрів. Останні дні люди в Новгородському перебувають в глибокому шоці від заяв з Офіс Президента України Володимир Зеленський та від міністра закордонних справ Вадима Пристайка, які анонсують відведення військ по лінії розмежування.

Зараз спокій у Новгородському захищає Українська армія. Якщо військових змусять відійти звідси, формально село опиниться в сірій зоні між територією, яку контролює Україна та територією, окупованою російськими військами. В реальності, окупаційні війська зможуть ходити сюди як додому і мститися тим, хто підтримував Україну, та українських військових. Таких людей в Новгородському набагато більше, ніж два десятки, однак не всі змогли прийти на сьогоднішню акцію протесту. Але загроза життю багатьох мешканців Новгородського у разі відведення військ абсолютно реальна.

Подібні акції протесту, об’єднані ідеєю “Ні капітуляції” відбулись сьогодні у прифронтових містах Маріуполь, Торецьк, а також у селищі Золоте-4, в якому відведення українських військ може відбутись найшвидше.

При чому тут Нью-Йорк? Це селище було засновано в 1892 році, як німецька колонія під назвою Нью-Йорк. Назва дивом збереглась до 1951 року. Після прийняття законів про декомунізацію громада селища хотіла повернути історичну назву Нью-Йорк, однак обласні чиновники загальмували цю ініціативу. Але я впевнений, що історичну назву реально повернути, і це можна буде зробити найближчим часом.

А поки лінія між цивілізованим світом і Мордором проходить по межах селища Нью-Йорк, активним мешканцям цього селища залишається сподіватись, що їхній голос почують і українські можновладці, і журналісти, і суспільство.

Прошу усіх небайдужих поширити цю історію простих людей з прифронтового Нью-Йорка. Дуже важливо, щоб про це писали і говорили журналісти – як українські, так і іноземні. Влада має почути голос мешканців прифронтових населенних пунктів і зупинити процес відведення військ. Тим паче, що Росія не збирається відводити окупаційні війська, що ми бачимо на прикладі Станиці Луганської.

Фото Volodymyr YeletsУкраїнський Нью- Йорк на Донеччині

Павло Островський