Заклик до Президента України щодо запровадження санкцій проти Російської Федерації за дестабілізацію Білорусі

Росія впевнена, що імітація демократичних процедур для освячення узурпації влади – традиційний для РусскогоМіра трюк – є нагодою для неї знищити залишки суверенітету Білорусі.

Однією рукою Росія підживлює протестні настрої білорусів, що мають природні для сучасних європейців Західні Цінності, іншою рукою підтримує Лукашенка, стимулюючи його до силових дій проти власного народу, наслідком чого має стати його ізоляція та задушливі братські обійми.

Кремль переконаний, що, граючи на одній дошці за обох гравців, він завжди буде у виграші. Якщо Західний світ тиснутиме на Лукашенка – від безвиході тому доведеться остаточно здати свою країну росіянам. Якщо Західний світ не тиснутиме на уряд Білорусі і дозволить придушити протести – це дискредитуватиме Західні Цінності в очах всього світу, та й Білорусь нікуди не подінеться.

Вважаємо, що Україна – з огляду на наш досвід «стосунків» з Росією та важливість для нас мати на своїх кордонах добросусідську вільну Білорусь – може і мусить зривати кремлівські плани.

Закликаємо Український уряд чітко заявити про повну відповідальність Росії за ескалацію кризи в Білорусі, висунути Москві ультимативну вимогу про припинення політики дестабілізації Білорусі і запровадити проти Росії санкції та посилювати їх доти, доки ці вимоги не будуть виконані.

Україна є єдиною в світі країною, військові якої вже шостий рік гинуть від російських куль у війні, яка ведеться за Цінності. У 2014 році Росія розв’язала проти України війну лише тому, що український народ посмів заявити про обрання ним Цінностей Заходу замість «Цінностей» РусскогоМіра, цинічно заявляючи «нас там нєт». Ці «настамнєтські» фінти можуть ввести в оману когось, але точно не українців.

Вважаємо, що Україна має право і обов’язок заявити про повну відповідальність Москви і показати приклад політики, що ґрунтується на відстоюванні Цінностей. Переконані, що приклад України наслідуватимуть й інші країни Заходу.

Закликаємо Вас діяти!

Інформаційний центр «Майдан Моніторинг»

Плакат на акції в підтримку народу Беларусі в Харкові 10 серпня 2020 року.