Хронологія подій — позбавлення телекомпанії «АТН» ефіру

До недавнього часу «Телекомпанія «АТН» вела мовлення на 7 телеканалі (6 годин нічного мовлення) відповідно до ліцензії спільно з телекомпанією «Тоніс -центр»,фактичним власником якої є мер Г. Кернес та губернатор Михайло Добкін.

22. 07.2011р — провайдер, який здійснював доставку телевізійного сигналу АТН  розірвав договір без пояснення причин. АТН було змушено задіяти власну радіорелейну станцію.

28. 07.2011р — спроба отримати санітарний паспорт в міській СЕС.

01.08.2011р — перевірка в АТН лікарями СЕС, на предмет наявності санітарного паспорту.

02.08.2011р — постанова №22 від головного сантірного лікаря м. Харкова Зубкової І.А. – про припинення роботи РРЛ «АТН» у зв»язку з відстуністю сан.паспорта.

04.08.2011р — провайдери фірми «Датагруп»  облаштувати  окремий канал зв»язку між офісом «АТН» та Харківською телевежою. Він запрацював у тестовому режимі  , однак керівництво ХОРТПЦ зажадали копії договору та листування  між АТН та провайдером і заявило, що остаточне включення відбудеться тільки в присутності співробітників провайдера. Але раптово в них зникла технічна можливість в наданні каналу зв»язку.

06.08.2011р — Телекомпанія «АТН» позбавлена можливості здійснювати мовлення відповідно до своєї ліцензії. ХОТРПЦ виконуючи цю постанову вимкнув радіорелейну станцію

08.08.2011р –   «Телекомпанія «АТН» звертається до провайдера «Велтон . Телеком» заналогічним  проханням підключення до каналу між офісом «АТН» і обласною телевежею.

09.09.2011 –  були укладені відповідні угоди  між АТН та провадером “ВелтонТелеком”.

19.09.2011р. усі роботи були закінчені і канал зв’язку запрацював, про що було підписано відповідні Акти. Проте, ситуація з ХОРТПЦ повторилася.

22.08.2011р –  в.о. директора  ХОРТПЦ  Дергільову О.І. були представлені копії договорів, необхідні листи і відповідальні представники АТН і ТОВ «Велтон.Телеком», які  повинні були підключити канал зв’язку до передавача АТН. А саме, від стійки з устаткуванням ТОВ «Велтон.Телеком», яка розташована в 2 метрах від стійки з передавачем АТН у будівлі ХОРТПЦ, прокласти і підключити кабель. Проте в.о. директора ХОРТПЦ Дергільов О.І. навідріз відмовився дати дозвіл на підключення передавача. А “Велтон. Телеком”  заявив, що у них теж несподівано зникла технічна можливість на надання каналу зв’язку за адресою ХОРТПЦ.

1.09.2011р — Телекомпанія»АТН» отримала санітарний паспорт  в центральній санепідемстанції МОЗ України.

7.09.2011р — телекомпанія «АТН»письмово повідомляє про   отримання санітарного паспорта  і Головного санітарного лікаря м. Харкова Зубкову І.А., і в.о директора ХОРТПЦ  Дергільова О.І.

12.09.2011р. – телекомпанія “АТН” отримує лист від в.о. Головного державного санітарного лікаря м.Харкова Чегрінець М.О.,в якому він зазначає, що   підстав для відміни Постанови про заборону роботи радіорелейної станції  ТОВ «Телекомпанії «АТН» немає. У листі він пише, що не упевнений у відповідності даних, вказаних в Санітарному паспорті виданому Центральною санепідстанцією МОЗ України і йому недостатньо копії Санітарного паспорта для вивчення, а потрібний тільки оригінал. Керівництво ХОРТПЦ відмовляється поновити роботу АТН і досі.

2.09.2011р. – на прес-конфренції Харківський міський голова Геннадій Кернес відповідаючи на питання чи чинить він тиск на чиновників СЕС, ХОРТПЦ, провайдерів не підтвердив її і не спростував, що дає підстави вважати, що Кернес дійсно чинить тиск на державні органи і перешкоджає мовленню телекомпанії АТН.

13.09 – Редакційний коллектив новин АТН звертається до Президента України з відкритим листом з вимогами захистити декларовану свободу слова. Привід – намагання мера Харкова Геннадія Кернеса знищити місцеві ЗМІ, зокрема новини АТН, заради корисливих мотивів. Окрім листа Президенту України, відкриті листи були відправлені до Генеральної Прокуратури України, в прокуратуру Харківської області, в МОЗ України, в Комітет з питань свободи слова та інформації та в СБУ.

Паралельно журналісти «АТН» почали власну боротьбу за право виходити в ефір та зберегти робочі місця.

14.09.2011р. – без попередніх домовленностей та оголошень був відключений від ефіру канал «АТВК», де виходили новини «АТН», того ж дня позбавили мовлення і телеканал «Фора». Ефір не відновлено й досі. Керівництво компанії « Українські цифрові комунікації» всіляко ухиляється від відповідей чому зник сигнал, і чому в одностороньому  порядку припинено надання телекомунікаційних послуг.

14.09.2011р.   на своєму засіданні  Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України оголосила про проведення позапланової перевірки «Телекомпанії «АТН».

16.09.2011р. – редакція новин «АТН» приймає участь в акції, присвяченій роковинам загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, та продовжує наголошувати на злочинному відключенні від ефіра трьох каналів, безпрецедентному утиску на свободу слова з боку міської та обласної влади.

Та планує вийти на акцію протесту під стіни міськради м.Харкова 19.09.2011р.  в 11.30.

Зараз в харківському ефірі залишилися 3 телеканали, які або повністю належать меру та губернатору. Або лояльні до теперішньої влади.

Майдан-Інформ закликає всіх харків’ян долучитися до акції протесту в понеділок. Згадаймо 2004 рік!

Acerca de Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair