Мобільність без автомобіля

Екосоціальне християнське об’єднання “Відповідальність за створіння” з осідком у Відні (Австрія) закликає всіх небайдужих до сучасних екологічних проблем та майбутнього планети, взяти активну участь у Європейському тижні мобільності та проведення Дня без автомобіля і зробити все можливе, “щоб зменшити у своєму довкіллі шум, стрес та вихлопні гази автомобілів”.

Всесвітня екологічна акція “День без автомобіля” проводиться щорічно 22 вересня, з огляду на багатогранні негативні наслідки використання індивідуального автотранспорту та необхідність змінити ситуацію на краще, а зокрема зменшити рівень забруднення атмосферного повітря в містах. Вперше цей день відмічався в 1998 році у Франції (за даними більшості інформаційних джерел), коли в ряді міст було припинено автомобільний рух. У наступні роки цю традицію перейняли інші міста та країни. В Європейській спільноті дана акція з 2002 р. переросла в “Європейський тиждень мобільності” (проводиться з 16 по 22 вересня) і останніми роками об’єднує тисячі міст та сотні мільйонів людей.

Європейський тиждень мобільності має за мету показати широкій громадськості переваги дружньої до довкілля мобільності (використання громадського транспорту, велосипеда, долання пішки прийнятних відстаней, зокрема в центрі міста). Цьогорічний Європейський тиждень мобільності (2011), який пройде під девізом “Альтернативна мобільність – сім днів для сталої мобільності”, має за мету показати переваги економного транспорту та способу пересування.

Бюро УГКЦ з питань екології приєднується до заклику Екосоціального християнського об’єднання “Відповідальність за створіння” і відповідно просить долучитися всіх небайдужих до проведення Дня без автомобіля і Європейського тижня мобільності, роблячи таким чином свій, нехай не великий, але такий важливий внесок для покращення стану навколишнього середовища.

Бюро УГКЦ з питань екології