Українське книговидання у контексті законопроекту Закону «Про національний культурний продукт»

14 вересня у рамках 18 Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» відбувся Круглий стіл, який зібрав фахівців книговидавничої галузі, відомих громадських діячів і політиків для фахового обговорення законопроекту Закону «Про національний культурний продукт», а також проблем галузі та векторів співпраці з державою.

 

Круглий стіл «Що читатимуть в Україні в наслідок законодавчого втручання держави: аналіз, загрози та перспективи українського книговидання у контексті законопроекту Закону «Про національний культурний продукт» організували ГО «Форум видавців», Асоціація українських видавців та Комісія з питань культури, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради.

Дві позиції щодо законопроекту Закону «Про національний культурний продукт», який був прийнятий у першому читанні 15 червня 2011 року та наразі готується до другого читання, висловили В’ячеслав Кириленко, автор законопроекту, та Олександр Афонін, голова Асоціації українських видавців.

У своєму виступі В’ячеслав Кириленко підкреслив, що не вважає власну ініціативу шкідливою, оскільки держава має захищати національний продукт. Він повністю заперечив думку про те, що даний законопроект є спробою встановити економічну цензуру. За його словами, це надання податкових преференцій національним виробникам. «Якщо не відкрити шлюзи для україномовної продукції, ми не побачимо справжніх шедеврів», – зазначив Кириленко.

Олександр Афонін чітко окреслив незадоволення видавців: вони виступають не проти самих пільг, а проти даного Закону, в якому, за його словами, присутня лише форма, а не суть. Прийняття законопроекту, на його думку, може перетворити закон загальної дії на механізм ручного управління, в якому сертифікаційна комісія вирішуватиме, хто отримує найвищу категорію.

До дискусії активно залучилися Володимир Яворівський, Ігор Гринів, Андрій Парубій, Мар’яна Савка, Костянтин Матвієнко, модератор Круглого столу, та інші громадські й політичні діячі. Велику увагу приділили обговоренню політичної складової законопроекту та вилученню з його складу статей 16 та 17.

Під час проведення Круглого столу було приблизно визначено подальші дії. Голова Комітету з питань культури та духовності ВР Володимир Яворівський заявив, що Комітет зробить все можливе, щоб загальмувати законопроект, адже формально зняти його з розгляду неможливо. У свою чергу голова Асоціації видавців Олександр Афонін запропонував написати звернення до Комітету від ГО «Форум видавців». Подібне звернення від самої Асоціації було зроблене ще декілька місяців тому.


Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.