Українське книговидання у контексті законопроекту Закону «Про національний культурний продукт»

14 вересня у рамках 18 Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» відбувся Круглий стіл, який зібрав фахівців книговидавничої галузі, відомих громадських діячів і політиків для фахового обговорення законопроекту Закону «Про національний культурний продукт», а також проблем галузі та векторів співпраці з державою.

 

Круглий стіл «Що читатимуть в Україні в наслідок законодавчого втручання держави: аналіз, загрози та перспективи українського книговидання у контексті законопроекту Закону «Про національний культурний продукт» організували ГО «Форум видавців», Асоціація українських видавців та Комісія з питань культури, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради.

Дві позиції щодо законопроекту Закону «Про національний культурний продукт», який був прийнятий у першому читанні 15 червня 2011 року та наразі готується до другого читання, висловили В’ячеслав Кириленко, автор законопроекту, та Олександр Афонін, голова Асоціації українських видавців.

У своєму виступі В’ячеслав Кириленко підкреслив, що не вважає власну ініціативу шкідливою, оскільки держава має захищати національний продукт. Він повністю заперечив думку про те, що даний законопроект є спробою встановити економічну цензуру. За його словами, це надання податкових преференцій національним виробникам. «Якщо не відкрити шлюзи для україномовної продукції, ми не побачимо справжніх шедеврів», – зазначив Кириленко.

Олександр Афонін чітко окреслив незадоволення видавців: вони виступають не проти самих пільг, а проти даного Закону, в якому, за його словами, присутня лише форма, а не суть. Прийняття законопроекту, на його думку, може перетворити закон загальної дії на механізм ручного управління, в якому сертифікаційна комісія вирішуватиме, хто отримує найвищу категорію.

До дискусії активно залучилися Володимир Яворівський, Ігор Гринів, Андрій Парубій, Мар’яна Савка, Костянтин Матвієнко, модератор Круглого столу, та інші громадські й політичні діячі. Велику увагу приділили обговоренню політичної складової законопроекту та вилученню з його складу статей 16 та 17.

Під час проведення Круглого столу було приблизно визначено подальші дії. Голова Комітету з питань культури та духовності ВР Володимир Яворівський заявив, що Комітет зробить все можливе, щоб загальмувати законопроект, адже формально зняти його з розгляду неможливо. У свою чергу голова Асоціації видавців Олександр Афонін запропонував написати звернення до Комітету від ГО «Форум видавців». Подібне звернення від самої Асоціації було зроблене ще декілька місяців тому.


A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.