Як вчасно «позбутися» СССР? — литовські політики та історики поділяться досвідом

8 листопада 2011 року

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

зала вченої ради (к. 301, корпус 1)

вул. Сковороди, 2

початок о 10:00

Як убезпечитися від повернення в минуле й нарешті розпрощатися із СРСР? Чого в цьому Україна може навчитися в Литви — теж колишньої радянської республіки, а нині члена Євросоюзу? Про це говоритимуть на круглому столі, що 8 листопада о 10:00 розпочнеться в Києво-Могилянській академії (корпус 1, кімн. 301).

«Всі сфери життя мали бути реорганізовані. Але правду кажуть ті, хто стверджує, що економіку поставити на нові рейки можна значно швидше, ніж перебудувати менталітет народу, його самосвідомість», — говорить Далія Куодіте, депутат Сейму Литви і багатолітній директор Центру досліджень геноциду і резистансу жителів Литви, який був уповноважений здійснювати люстрацію.

«Наступ на права людини в Україні, все більша прірва між статками українців та доходами вузької групи політичних гравців значною мірою є наслідком неподоланого тоталітарного минулого», — говорить історик Володимир В’ятрович, який у 2008—2010 роках розсекретив архіви КГБ.

І додає: «Це загрожує тим, що Україна не матиме жодних шансів наздогнати в розвитку своїх колишніх колег по соцтабору — від Прибалтики та Грузії, до Польщі та Угорщини».

Головною державною установою, котра в Литві координувала заходи із подолання наслідків тоталітаризму та люстрацію, є Центр досліджень геноциду та резистансу Литви, який багато років очолювала Далія Куодіте.

8 листопада в Києво-Могилянські академії вона, а також її колеги Рональдас Рачінскас, виконавчий директор Комісії з оцінки злочинів радянського і нацистського окупаційних режимів у Литві, та Рута Трімонієне, представник меморіального департаменту Центру досліджень геноциду та резистансу Литви, розповідатимуть про досвід їхньої країни в подоланні наслідків тоталітаризму.

З українського боку — співдоповідачі та учасники дискусії:

Володимир В’ятрович, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху; Олексій Гарань, науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА; Іван Патриляк, доцент Київського національного університету імені Т. Шевченка; Вахтанг Кіпіані, головний редактор інтернет-видання «Історична правда»; Руслан Забілий, директор Національного музею «Тюрма на Лонцького».

Українці та литовці спробують порівняти результати 20-літнього шляху обох країн — України і Литви.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.