Опозицiя закликає Євросоюз захистити українцiв вiд демографiчного реєстру

Представники двох парламентських комітетів надіслали відкритий лист голові Представництва ЄС в Україні Яна Томбінскі з проханням звернути увагу на ситуацію із захистом персональних даних в Україні. Лист підписали голова Комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря та перший заступник голови Комітету з питань прав людини Андрій Шевченко.

“Забезпечення належного захисту персональних даних передбачено Порядком денним асоціації Україна-ЄС, Планом дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України та проектом Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, – йдеться у листі. – Водночас практичні кроки України у цьому напрямку створюють значні ризики порушення основоположних прав та свобод людини.”

Депутати, зокрема, наполягають на термінових змінах до закону “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”. Закон був ухвалений наприкінці каденції попереднього складу парламенту під приводом виконанням вимог ЄС для виконання Плану з візової лібералізації. На думку авторів листа, закон надає надмірні повноваження органам влади, сприяє корупції, а утворення Єдиного демографічного реєстру порушує право людини на невтручання в її особисте життя і може призвести до тотального контролю держави над українцями.

“Українська влада використовує європейську риторику для прикриття неадекватних і недемократичних кроків, – пояснює Андрій Шевченко. – Тому ми просимо наших європейських партнерів відмежуватися від сумнівних новацій, ініційованих урядом.”

Автори листа також нагадують, що в Україні досі немає “незалежного органу державного нагляду у сфері захисту персональних даних”, і звертають увагу на “неузгодженість законодавства про захист персональних даних із Законом про доступ до публічної інформації”.

“Як представники профільних комітетів Верховної Ради ми докладатимемо усіх необхідних зусиль для виправлення зазначених недоліків, – пишуть депутати Немиря та Шевченко. – Водночас сподіваємося на підтримку з боку Європейського Союзу у цих питаннях шляхом привернення уваги органів державної влади України до необхідності вирішення цих нагальних проблем.”

Захист персональних даних – як складова Плану дій з візової реалізації – фігурує у переліку умов, названих Європейським Союзом для підписання Угоди про асоціацію з Україною. Очікується, що Рада ЄС, яка повинна узгодити підписання Угоди, розгляне українське питання у червні. Саміт країн “Східного партнерства”, на якому можливе підписання Угоди, запланований на листопад 2013 року.

—————-

Голові Представництва ЄС в Україні

Пану Яну Томбінскі

 

Щодо захисту персональних даних в Україні

 

Шановний пане Посол!

 

Ми занепокоєні станом захисту персональних даних в Україні і звертаємося до Вас з проханням підтримати наші зусилля на приведення законодавства у цій сфері до європейських стандартів.

Забезпечення належного захисту персональних даних передбачено Порядком денним асоціації Україна-ЄС, Планом дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України та проектом Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Водночас практичні кроки України у цьому напрямку створюють значні ризики порушення основоположних прав та свобод людини.

 

Ми, зокрема, стурбовані прийнятим у листопаді 2012 року Верховною Радою VI скликання Законом України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”. Цей Закон передбачає створення Єдиного державного демографічного реєстру без визначення законної мети обробки даних та із включенням до нього необмеженого кола відомостей про особу з порушенням вимог щодо адекватності та пропорційності обробки. Ми переконані, що багато положень цього Закону грубо порушують відповідні європейські стандарти (зокрема, Директиву ЄС 95/46/EC) та зобов’язання України, у тому числі відповідно до ратифікованої Україною Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних. На нашу думку, цей Закон потребує внесення термінових змін.

 

Як і раніше, в Україні немає незалежного органу державного нагляду у сфері захисту персональних даних. Поданий Урядом законопроект про передачу відповідних функцій від Державної служби захисту персональних даних до Уповноваженого з прав людини є кроком у правильному напрямі, але має низку суттєвих недоліків, зокрема, в частині обов’язкової реєстрації баз даних.

 

Викликає занепокоєння також неузгодженість законодавства про захист персональних даних із Законом про доступ до публічної інформації, що на практиці часто призводить до безпідставного обмеження доступу до суспільно важливої інформації.

 

Як представники профільних комітетів Верховної Ради ми докладатимемо усіх необхідних зусиль для виправлення зазначених недоліків. Водночас сподіваємося на підтримку з боку Європейського Союзу у цих питаннях шляхом привернення уваги органів державної влади України до необхідності вирішення цих нагальних проблем.

 

З повагою

Григорій НЕМИРЯ

народний депутат України,

голова Комітету Верховної Ради

з питань європейської інтеграції

Андрій ШЕВЧЕНКО

народний депутат України,

перший заступник голови Комітету

Верховної Ради з питань прав людини,

національних меншин і міжнаціональних відносин

 

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair