У Варшаві лунав гімн Європейської України

Щойно завершився мітинг перед посольством України в Польщі, учасники якого виконали Державний Гімн України “Ще не вмерли України ні слава, ні воля…” на мелодію гімну ЄвроСоюзу (“Ода радості” Бетховена). Про це телефоном з Варшави повідомила журналістка і правозахисниця Ядвіга Хмельовська.

Участь у мітингу, який розпочався о 16-30 за місцевим часом, взяли понад 600 учасників. Майоріли державні прапори України, ЄС, національні прапори Білорусі. Студенти-азейбарджанці тримали прапор Азейбарджану. Загалом, за словами п.Хмелевської, більше половини мітингарів були студентами з Украни, білорусі та Азейбарджану. Серед тих, хто виступав – перший міністр оборони Незалежної Польщі Онишкевич, представниця партії “PiS” Малгожата Гошєцька, дисидент Збігнєв Буняк. У своєму виступі правозахисниця-дисидент Ядвіга Хмельовська, зокрема, зазначила: “Янукович злякався Путіна і виявилося, що Президент України виявився звичайним боягузом”.

Під час мітингу було зачитано українською мовою текст Відозви, написаний ветеранами “Солідарності”. Як пояснили дисиденти-автори Звернення, “ми звернулися не до української влади, а до волелюбного українського народу та до світової громадськості”.
Жоден представник Посольства України у Польщі до мітингарів не вийшов, ще на початку мітингу – о 16.30 працівники посольства почали залишати амбасаду.

Під час мітингу працював “вільний мікрофон” – тож виступити міг кожен. Тому розповідалося і про “живий ланцюг єднання” від Києва до перемишля, і про ініціативу Майдану провести велелюдний мітинг в Києві 1-го грудня.

Завершився мітинг виконанням гімну Європейської України – слів Павла Чубинського на музику Людвіга Бетховена. Поки готується відео з польського євромайдану, як це виглядає у виконані акторів театру Леся Курбаса – можна побачити це тут

Повідомав в ФБ Сергій Штурхецький

1474625_718887581474480_947054105_n

1459212_718887634807808_1878801491_n

Acerca de Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair