Українська служба BBC – все могло бути інакше

Одне з небагатьох професійних джерел інформації про Україну зараз це…. як і колись в совку… BBC . Всі можуть оцінити рівень їх роботи. http://www.bbc.co.uk/ukrainian/  Ми щиро дякуємо колегам!

Однак, через закриття в 2011 році радіомовлення українською мовою і суттєве скорочення кореспонденської мережі це ЗМІ не може повноцінно висвітлювати українську революцію і постійно просить про свідчення з міст.

А все могло би бути інакше. На початку 2011 року сайт Майдан направив Звернення до Її Величності Королеви Великої Британії щодо скасування ефірного мовлення ВBС Українською Мовою де, зокрема, було написано:

Я добре розумію, що економічна криза зачепила і Велику Британію. Я добре розумію необхідність скорочення витрат, аби стабілізувати економіку Вашої країни.

Однак, я маю Вам сказати: в Україні, під гаслом «заощадження бюджетних коштів», «подолання економічної кризи» масово закриваються школи з Українською Мовою навчання. В Україні нечуваними раніше темпами відбувається деукраїнізація медійного, освітянського, наукового простору. По суті, відбувається етно-культурний ґеноцид європейської нації,– Українців.

Я шаную рішення Вашого уряду, але не можу позбутися враження, що це рішення є мовчазним схваленням курсу повне підкорення України забаганкам російського експансіонізму.

Ваша Величносте! Проявіть Вашу людяність до Українців!

Не солідаризуйтесь з оскаженілою від відчуття власної безкарності бандою кремлівських посіпак! Бо далі нам, Українцям, буде Голодомор. А тим, хто промовчав,– довічний сором.

Це звернення підписали 437 людей, і попри великий скепсис ми отримали на нього відповідь (скан листа там). Дослівно:

Королева попросила подякувати вам за листа від 29 березня і вибачитися за затримку, викликану великим обсягом кореспонденції в останні тижні.

Королева уважно вивчила ваші коментарі стосовно вашого прохання продовжити мовлення БіБіСі українською мовою.

Я маю повідомити вам, що це на та справа, куди може персонально втрутитися Королева. Її величність діє за порадами своїх міністрів і тому мені було наказано переслати вашого листа члену парламента високодостойному Джеремі Ханту, державному секретарю по культурі, олімпійським іграм, медіа та спорту, щоб він занв про ваше звернення до Королеви і міг розглянути ваші аргументи.

Ми ніколи не отримували листів від Джеремі Ханта. Але тепер ви знаєте, так звати людину, через яку світу бракує неупередженої професійної інформації про Україну.

Великобританія зараз розглядає навіть варіанти виходу з ЄС. Це їхня внутрішня справа. Але ми знову звертаємося до вас! Не розглядайте варіанти виходу зі світових новин!!!! Картина світу ніколи не буде повною без BBC. Поверніть українське мовлення!

Наталка Зубар, голова правління ІЦ “Майдан Моніторинг”

 

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair