Коментар МЗС України у відповідь на заяву МЗС РФ щодо подій в Донецьку 13 березня

Вчора ми стали свідками трагічних подій у Донецьку, які призвели до людських жертв.

МЗС України глибоко співчуває родичам та близьким загиблих і постраждалих.

Керівництво держави зробить все можливе, щоб злочини, вчинені 13 березня у Донецьку були ретельно розслідувані, а всі винні – покарані.
Українська влада докладе максимум зусиль, щоб подібні трагедії більше не повторилися.

Як відомо, виваженість та миролюбність дій України в умовах прямої агресії з боку РФ визнана і високо оцінена всім цивілізованим світом.
У цьому контексті вражає своїм цинізмом та безвідповідальністю сьогоднішня заява МЗС РФ, в якій російська сторона в брутальний спосіб намагається перекласти відповідальність за трагедію на українську владу.

Нагадаємо, що конфлікт був спровокований уже в кінці мирного мітингу, коли основна частина людей вже покинула площу. Відтак, очевидно, що провокація була спланована і має прямий зв’язок з цілеспрямованими деструктивними діями окремих громадян РФ та деяких російських громадських організацій, представники яких прибувають до нашої держави для дестабілізації обстановки та ескалації напруги в нашій державі.

Підтвердженням цьому є відомий факт затримання Службою безпеки України 10 березня у Донецьку громадянина Російської Федерації, який підозрюється у створенні озброєної диверсійно-підривної групи для дестабілізації ситуації в Україні.

Трагедія у Донецьку є також продовженням та відголоском протизаконної акції, вчиненої у Харкові громадянином Російської Федерації Михайлом Чуприковим, який 1 березня підбурював громадян України до відвертого насильства та намагався встановити державний прапор Російської Федерації на адміністративній будівлі Харківської ОДА.

Відтак, змушені констатувати, що відверте перекручування фактів стосовно подій в Україні, застосування подвійних стандартів, як і пряме втручання у внутрішні справи України, на жаль, останнім часом стали звичним для російської сторони.

Тому ми вкотре закликаємо Російську Федерацію припинити ескалацію напруги в Україні, припинити цей безлад, повернутися в міжнародне правове русло, передусім, чітко дотримуватися вимог пункту 7 статті 2 Статуту ООН, який забороняє втручатися у внутрішні справи інших держав.

Зі свого боку, Україна й надалі вживатиме рішучих дій для захисту своїх громадян, незалежно від їхньої національності, віросповідання чи політичних уподобань.

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair