Українську музику — в ефір!

«Українську музику — в ефір!» — таким було основне гасло митців, що зібралися у Львові протестувати проти скорочення квот на українське мовлення в ефірі. У четвер, 10 листопада, на пл. Ринок вони провели акцію проти Законопроекту, яким скорочено обов’язковість присутності українського відеопродукту в ефірі вдвічі – з 50% до 25%, а для музики – скасовано цілком.

 

Українські співаки та співачки вимагають накласти президентське вето на прийнятий Верховною Радою України 3 листопада 2011 року проект Закону № 6342 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення».

 

«Внаслідок реалізації цього Закону значно зменшиться кількість вітчизняних передач на радіо і телебаченні, що вдарить як по глядачах, так і по працівниках телебачення, культури, шоу-бізнесу — акторах, тележурналістах, музикантах, режисерах, відкриє шлях до безконтрольного захоплення ринку іноземним телепродуктом і музикою за рахунок вітчизняної.  Відсутність квот щодо звучання українських авторів та виконавців на радіо призведе до зникнення української музики з ефіру, а не вирішить проблему одноманітності існуючих радіостанцій, адже жанрова різноманітність досягається шляхом надання ліцензій радіостанціям різних напрямків», — йдеться у зверненні противників Закону.

 

Серед учасників акції чимало тих, хто вже звик до ніші «неформату». Вони наголошують, що урізноманітнювати музичний простір треба не зменшенням присутності українських виконавців в ефірах, а наявністю радіостанцій різних стильових напрямків. Зрештою — як споживачі — вони хочуть чути в ефірі українське.

 

І зовсім доречним на акції виглядало порівняння знайомих усім звуків, які лунають при голосуванні у Верховній Раді з автоматною чергою. Закон № 6342 є замахом на українську музику; щонайменше – це спроба загнати її у підпілля «неформату».

 

В акції взяли участь гурти “Піккардійська Терція”, “Коралі”, “Хочу ЩЕ!”, “Марвінок”, “Соколи”, співаки Назар Савко, Михайло Мацялко, Софія Федина, Левко Бебешко та інші.

 

Своє звернення учасники направили в Адміністрацію Президента. Верховна Рада уже висловила свою «підтримку» українській музиці. Наразі ж митці чекають відповіді, чи готовий В. Янукович взяти на себе відповідальність за знищення музичного простору України.

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.