Election – it’s just the beginning. А ля Чортків

Хочу повідомити про тривожні факти грубого втручання апарату державних адміністрацій у роботу виборчих комісій, що має на меті сформувати їхній персональний склад залежними (або купленими) від влади людьми.

От приміром, конфліктна ситуація, що мала місце у територіальній виборчій комісії 167-го Чортківського виборчого округу.

Тут 18 вересня, в останній день прийому ТВК документів, у проміжку часу від 23-25 до 24-00 год. була спроба подати велику кількість пакетів документів на членів дільничних виборчих комісій від ПРУ та інших партій, осередки більшості з яких у жодному з районів області не зареєстровані.

Члени ТВК стверджують, що біля 30 папок з документами було підготовано співробітниками апарату РДА і внесено до ТВК у проміжку часу від 23-30 до 24-00. Частина комплектів документів подана без долучення до них копій паспортів.

Документи від 8 партій “зареєстровано” вже 19.09. – після 24-00

Є свідчення, що аналогічні факти втручання державних адміністрацій у роботу ТВК відбуваються у інших районах області. Принаймні до ТВК 167 округу документи на членів виборчих комісії підвозилися водіями райдержадміністрацій сусідніх районів, котрі спочатку розгублено звертатися до ТВК, а вже потім йшли здати свою макулатуру до Чортківської РДА.

Окремі члени ОВК пишуть скарги до ЦВК та прокуратури. Але зрозуміло, що ЦВК неспроможна розібратися з великою кількістю таких спроб маніпулювання роботою комісій. Схоже, що правоохоронні органи також відсторонюються від реагування на такі факти.

Олександр Степаненко