В Одеській області міліція затримала телевізійників обласного каналу

У понеділок, 17 вересня, в місті Татарбунари Одеської області співробітники міліції затримали журналістів телевізійного каналу “Нова Одеса”, які виконували службові обов’язки – знімали сюжет про чорні стрічки на прапорах “Партії регіонів”, що регулярно додають до цієї форми агітації місцеві мешканці.  Про це повідомляє інформаційне агентство “Поряд з вами” з посиланням на сайт “Бесарабія Inform”.

Як повідомили журналісти, вони були затримані через відмову віддати касету з відзнятими матеріалами. Місцеві міліціянти погрожували знімальній группі застосуванням сили. Журналісти змушені прервати з’омку та півгодини провести в у відділку міліції міста Татарбунари.

Голова прес-служби МВС Одеської області Володимир Шаблієнко повідомив, що “журналистів запросили до відділку, щоб вони добровільно віддали зняте, але журналісти не погодилися. І теперь міліція змушена звертатися за матеріалами до редакції”.


Коментар медіа-експерта.

Міліція міста Татарбунари здійснила втручання в процесс роботи знімальної группи, що можна трактовати, як умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, що підпадає під статтю 171 Кримінального кодексу України. Згідно науково-практичного коментара щодо цієї статті кодексу –

Під перешкоджанням слід розуміти будь-які способи впливу на жур­наліста, наприклад, шантаж, залякування або ін., тобто створення різних пе­репон, обмежень, заборон щодо одержання, використання, поширення та зберігання інформації окремим журналістом (журналістами) чи засобами масової інформації.

Залякування з боку правоохоронців примусовим доставленням до відділку мало місце, воно було навіть здійснено здійснено – знімальна группа була змушена півгодини витратити на пояснення своєї, безумовно правової позиції щодо відзнятого матеріалу.

Крім того, нагадаємо про існування закону “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”, стаття 17 якої вичерпано пояснює:

Відповідальність за скоєння злочину проти журналіста у зв’язку з виконанням ним професійних обов’язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу.
Службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі.

Також слід нагадати, что згідно п. 3.4 Приказу №88 від 23 березня 2010 року за підписом тодішнього міністра Могильова, про цю подію негайно повинні були повідомити особисто міністра внутрішніх справ України, а до затриманної знімальної группи повинен був негайно приїхати керівник підрозділу ГУМВС або УМВС по зв’язках з громадскістю.

В будь якому разі затримання журналістів є резонансною подією, яка потребує вивчення, в тому числі кваліфікованих дій співробітників міліції міста Татарбунари на рівні МВС та Генеральної прокуратури України.

Олексій Ярославцев, Одеса-Київ
http://www.poryad.com/?p=18372
A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair