На Херсонщині до 80-річної Наталі Петрівни через записане нею відеозвернення “проти Януковича” навідалися представники міліції

У селищі Каланчак Херсонської області 2 жовтня до 80-річної Короліцької Наталі Петрівни, яка кілька днів тому поширювала листівки із закликом не голосувати за Партію регіонів, на авто “Октавія” сірого кольору навідався місцевий начальник міліції Яриш Ігор Павлович разом з міліціонером Сорокіним Олександром Васильовичем. Про це повідомляє інформаційне агентство “Поряд з вами” з посиланням на онучку Короліцької, громадську активістку Юлію Смірнову.

Міліціонери розповіли бабусі, що розповсюджувати листівки не можна. У розмові вони прохопилися, що отримали дзвінок про поширення листівок нібито безпосередньо від київського управління Служби безпеки України. Проте, на щастя, до бабусі прийшов онук, і міліціонери поспішно сіли в машину і поїхали, повідомивши, що зараз приїде дільничний.

Пізніше, на автомобілі “Жигулі” жовтого кольору з номерами КА 0092 ХО приїхало ще двоє міліціонерів: дільничний села Паризька Комуна Каланчацького району Оганісян Артем Самвелович та дільничний району “Партизан” селища Каланчак, де проживає бабуся, Гайдамака Сергій Павлович. Вони увірвались у двір і почали наполегливо розпитувати 80-річну жінку. Питали, хто знімав роздачу листівок на відео, і змушували підписати папірець, на якому написали власноруч “йшов чоловік, дав листівку і зняв мене на камеру”. Бабуся нічого не підписала.

Онук, який до того часу вже відійшов, вчасно приїхав і вигнав міліціонерів з двору. Пізніше міліціонери пішли до сусідки, яка також була на відео, і випитували, “хто і коли знімав”. Але сусідка відмовилася розповідати.

1 жовтня в інтернеті з’явилося відео, де 80-річна Наталя Петрівна роздає листівки проти Партії регіонів та пояснює, чому вона це робить. Наталя Петрівна, мабуть, була настільки переконливою у своєму відеозверненні до співгромадян, що це викликало занепокоєння у місцевої влади.

 

 

Коментар редакції:
В діях працівників міліції ми бачимо якнайменш два правопорушення – вхід на приватну територію без погодження з власником або рішення суду (стаття 30 Конституції України: Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду) та незрозумілі вимоги та заборони, які протирічать 34 статті Конституції України: “Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір“.

20 січня 2012 року Конституційний суд України своїм рішенням за номером №2-рп/2012 щодо офіційного тлумачення 34 статті Конституції, встановив, що вказаним конституційним положенням відповідають приписи Цивільного кодексу України, якими встановлено, що фізична особа має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію (абзац перший частини першої статті 302). Таке конституційне та законодавче регулювання права особи вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію узгоджується із Міжнародним пактом про громадянські і політичні права 1966 року, яким визначено, що кожна людина має право на вільне вираження свого погляду; це право включає свободу шукати, одержувати і поширювати будь-яку інформацію та ідеї, незалежно від державних кордонів, усно, письмово чи за допомогою друку або художніх форм вираження чи іншими способами на свій вибір.

Причому обмеження щодо дій 34 статті Конституції полягають лише в поширенні таємної або конфіденційної інформації.

Також варто нагадати третю статтю Конституції України, в якої наголошується, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Ми офіційно звертаємося до пана Віталія Захарченка, Міністра внутрішніх справ України, з проханням прокоментувати дії та надати юридичну оцінку діям вищевказаної групи працівників міліції.

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Commentaire

  1. При Януковиче милиция действует гестаповскими методами. Ни о каком соблюдении прав человека речь не идет. Остается сделать только один вывод: у власти сейчас находится обнаглевшая банда.

Les commentaires sont fermés.