У Ніжині журналісти вчили чиновників, як слід поводитись з пресою

Ніжинські журналісти провели правовий лікбез серед управлінців і керівників міста. Ця акція була відповіддю на те, що тиждень тому, в понеділок, журналістську групу зі скандалом вигнали з понеділкової наради, де підсумовують справи минулого тижня і будуються плати на поточний.

Щоб набуті знання залишилися в свідомості керманичів, журналісти надрукували невеличку брошурку під назвою «Пам’ятка ніжинським чиновникам як поводити себе з журналістами, щоб не стати «клоуном»».

Доречи, слово «клоун» взято в лапки, бо це є цитатою з риторики самих управлінців. Так вони кажуть про себе не раз, а майже постійно, що буцімто не хочуть виглядати клоунами в матеріалах журналістів.

На початку засідання журналісти попросили у головуючого Олега Кірсанова хвилинку уваги, після цього представили своє перше правове видання. Бо все одно треба якось разом, владі та журналістам, співіснувати. Робити  це місцевим чиновникам з позиції дикунства, вже не личить, а як це робиться в інших містах України, наші мабуть не цікавилися.

Треба сказати, що в брошурі немає стьобу та приниження чиновників. Всього в кількох пунктах ми, журналісти, намагалися пояснити, яку роль виконують в суспільстві чиновники місцевого самоврядування та медіа, і як все-таки варто сприймати один одного. Також в брошурі наведені цитати з законів.

Текст цієї пам’ятки написаний не чиновницькою, а людською мовою, аби краще сприймалась інформація. Ось, приклад кількох пунктів, щоб зрозумілий був стиль написання: «Пам’ятайте, ми приходимо у головну адміністративну будівлю міста не воювати з вами, а добросовісно виконувати свою роботу. Тому не намагайтеся бачити в нас своїх ворогів. Будьте людьми, частіше посміхайтеся», або: «Якщо вас піддали критиці – не треба одразу ображатися. Робота над помилками ще нікому не заважала».

Очікувано, посадовці дуже серйозно поставились до себе і до свого відчуття власної важливості. Хоча невеличку лекцію і в подарунок брошурку сприйняли по різному. Хто до журналістів і раніше ставився нормально, той посміхнувся почитав і навіть забрав підручничок із собою. Хто ставився агресивно, агресивно і сприйняв навіть такий крок назустріч. А хто раніше мовчав, змовчав і на цей раз.

Найбільш агресивно-балакучим виявився юрист виконкому Володимир Градобик. Коли йому подарували брошурку, він зі злістю жбурнув її на підлогу. Ми підняли її з проханням взяти, мовляв там багато корисного, він жбурнув її вдруге, бризкаючи в об’єктив слиною, що трохи заважало вести зйомку.

Пан юрист певно злякався хвилі неконтрольованої інформації, яку він просто не готовий був сприйняти, і цей тваринний страх перед знанням і викликав запал агресії, як захисну реакцію організму. Ми це розуміємо і пообіцяли розробити для нього спеціальну брошурку, де будуть тільки малюночки.

Нічого, трохи по бухтіли, понадувались, немов сичі, та все ж деяку інформацію сприйняли, і це вже добре, це маленький крок вперед у складних відносинах. З дванадцяти розданих брошур, на столі залишилось п’ять.

І щойно, поки готувався матеріал, стало відомо, що після цієї акції керівники міста домовилися, що тепер цю нараду будуть проводити формально, спеціально для журналістів, з дозованим витоком інформації, як вони самі кажуть – рафінірована нарада. Реальні обговорення питань життєдіяльності міста вони обговорюватимуть кулуарно, в своїх кабінетах.

Невеличкий постскриптум: на відео, на другому плані втрапив у кадр директор комунального телебачення Сергій Ковальов. Будь ласка, все що вище говорилось про журналістів, прохання не відносити це до нього, він буде ображатись.

Ігор Волосянкін

http://www.uezd.com.ua

 

Відео:

Текст пам’ятки:

 

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair