Міжнародна федерація журналістів та Європейська федерація журналістів засуджують намагання кримської влади обмежити доступ до інформації

МФЖ та ЄФЖ засуджують намагання місцевої кримської влади обмежити висвітлення у ЗМІ місцевого референдуму, який проводиться 16 березня.

Місцева влада – Верховна Рада АР Крим – 12 березня опублікувала на своєму сайті заяву, згідно якої «звернення щодо акредитації ЗМІ, повинні бути подані до прес-центру Верховної ради АР Крим до 13 березня 2014 року за допомогою будь-яких засобів зв’язку на офіційному бланку ЗМІ, за підписом керівника та з печаткою».

МФЖ та ЄФЖ зазначають, що це просто «до смішного короткий» період часу для акредитації ЗМІ, який виглядає просто відірваним від реальності та безглуздим, оскільки вимоги для отримання акредитації просто не можуть бути виконані вчасно.

Понад те, у заяві ВР АРК вимагається, що звернення по акредитацію повинні також відповідати ряду жорстких вимог:
– завірена печаткою копія свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ або ж копія ліцензії на мовлення від аудіовізуальних ЗМІ;
– вказування повної назви ЗМІ, її засновників та видавців, даних про терирорію поширення ЗМІ, номери службових телефонів та факсів, прізвище та псевдонім керівника ЗМІ, контактний телефон;
– дані про технічні засоби та обладнання, які буде використовувати акредитований журналіст для виконання своїх професійних обов’язків.

«Це – однозначно маніпулятивні намагання місцевої влади Криму обмежити та зірвати висвітлення перебігу референдуму у ЗМІ» – зазначив Президент МФЖ Джим Бумела. «Насамперед, оцей просто смішний одноденний термін для проходження акредитації, і далі – спроби занурити журналістів у тяганину з документами, розуміючи, що вони аж ніяк не вкладуться у вказані терміни».

«В результаті ми переживаємо за ЗМІ, які планують висвітлювати референдум. Це значить, що журналісти просто примушені будуть працювати нелегально, без акредитації. І такі умови роботи є ризикованими та небезпечними у регіоні, де багато журналістів впродовж останніх днів вже зазнали нападів та утисків», – наголошує він.

МФЖта ЄФЖ закликають місцеву владу Криму відмовитися від безглуздого процесу акредитації ЗМІ та надати вільний доступ для висвітлення референдуму 16 березня у мас-медіа.

Президент ЄФЖ Могенс Блічер-Бьєррегард зазначив, що ця – «спроба обмежити свободу слова має бути скасована і необхідно дозволити відкрито висвітлювати перебіг подій референдуму».

(http://www.ifj.org/en/articles/ifj-efj-condemn-crimean-governments-attempts-to-restrict-media-access)

A propos Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair