В Харкові вандали вкотре сплюндрували пам’ятник героям УПА

Цього разу обласна влада обіцяє його відновити. Це відмінність від попередніх разів. Інша відмінність в тому, що зараз в Харкові є критична маса громадян, які готові відновити цей пам’ятник швидко і рішуче і не чекатимуть ні на кого.

Ось що лишилося від пам’ятника зранку 9 грудня 2014 року

10858529_408825842608898_1956231424702182953_n
Фото Катерини Яресько

Пам’ятник героям УПА в Харкові втсновлено на місці бувшого цвинтаря, який совки зруйнували в 1970х роках і побудували там парк, був першим на Лівобережній Україні. Його поставили в 1992 році і початково від виглядав так

Фото з Вікіпедії
Фото з Вікіпедії

Ось як відбувалося його відкриття

Після приходу до харківської влади регіоналів пам’ятник неодноразово збиралися знести, обливали фарбою, в квітні 2013 року просто вкрали. Міліція традиційно бездіяла, а владні регіонали традиційно розпалювали ворожнечу проти УПА та намагалися перебрехати історині події минулого і стравити людей через минуле.

Мітинг протесту проти зносу пам’ятника в 2013 році став першою численною акцією протесту в Харкові в найгірші часи повного згортання свободи мирних зібрань за часів влади регіоналів.

Кожен раз після вкрадення і плюндрування харків’яни відновлювали пам’ятник. Два тижні тому він виглядав так (вибачте за якість)

Фото Наталії Зубар
Фото Наталії Зубар

Коли в 2007 році тодішній голова ОДА М.Добкін проніс якийсь черговий сповнений ненависті до УПА спіч і сказав, що пам’ятнику не місце в Харкові, бо тут не було вояків УПА, я не витримала і написала про діда – харків’янина, який воював в УПА.

Пам’ятник розташований в 100 метрах від Київського РОВД і там постійно ходять міліціонери. Що ніколи не зупиняло вандалів.

Цього разу голова ОДА обіцяє пам’ятник відновити. Хоча я думаю харків’яни і зараз не чекатимуть на владу.

Наталія Зубар

PS. Як тільки з’явиться номер для пожертв на пам’ятник, ми його одразу оприлюднимо.

A propos Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair