В Харкові вандали вкотре сплюндрували пам’ятник героям УПА

Цього разу обласна влада обіцяє його відновити. Це відмінність від попередніх разів. Інша відмінність в тому, що зараз в Харкові є критична маса громадян, які готові відновити цей пам’ятник швидко і рішуче і не чекатимуть ні на кого.

Ось що лишилося від пам’ятника зранку 9 грудня 2014 року

10858529_408825842608898_1956231424702182953_n
Фото Катерини Яресько

Пам’ятник героям УПА в Харкові втсновлено на місці бувшого цвинтаря, який совки зруйнували в 1970х роках і побудували там парк, був першим на Лівобережній Україні. Його поставили в 1992 році і початково від виглядав так

Фото з Вікіпедії
Фото з Вікіпедії

Ось як відбувалося його відкриття

Після приходу до харківської влади регіоналів пам’ятник неодноразово збиралися знести, обливали фарбою, в квітні 2013 року просто вкрали. Міліція традиційно бездіяла, а владні регіонали традиційно розпалювали ворожнечу проти УПА та намагалися перебрехати історині події минулого і стравити людей через минуле.

Мітинг протесту проти зносу пам’ятника в 2013 році став першою численною акцією протесту в Харкові в найгірші часи повного згортання свободи мирних зібрань за часів влади регіоналів.

Кожен раз після вкрадення і плюндрування харків’яни відновлювали пам’ятник. Два тижні тому він виглядав так (вибачте за якість)

Фото Наталії Зубар
Фото Наталії Зубар

Коли в 2007 році тодішній голова ОДА М.Добкін проніс якийсь черговий сповнений ненависті до УПА спіч і сказав, що пам’ятнику не місце в Харкові, бо тут не було вояків УПА, я не витримала і написала про діда – харків’янина, який воював в УПА.

Пам’ятник розташований в 100 метрах від Київського РОВД і там постійно ходять міліціонери. Що ніколи не зупиняло вандалів.

Цього разу голова ОДА обіцяє пам’ятник відновити. Хоча я думаю харків’яни і зараз не чекатимуть на владу.

Наталія Зубар

PS. Як тільки з’явиться номер для пожертв на пам’ятник, ми його одразу оприлюднимо.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair