У рейтингу свободи слова Крим третій. З кінця

Джерело

Рівень свободи слова на Кримському півострові після його анексії Росією кардинально погіршився й отримав найнижчі показники у рейтингу правозахисної організації Freedom House.

Про це йдеться у звіті організації, опублікованому в середу.

“До топ-10 країн та територій, що набрали від 90 до 100 балів та стали першими у погіршенні стану свободи слова – Білорусь, Крим, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Іран, Північна Корея, Сирія, Туркменістан та Узбекистан”, – йдеться у звіті.

100 балів – це найгірший показник. Крим отримав 94 бали, випередивши Сирію та Іран, у яких по 90 балів. Нижче анексованого півострова у рейтингу тільки Узбекістан з Туркменістаном (95) та Північна Корея (97).

“У такій обстановці (йдеться про стан свободи слова у топ-10 «найгірших». – Ред.) незалежних ЗМІ немає або вони не здатні працювати. Преса грає роль рупора режиму, доступ громадян до об’єктивної інформації критично обмежений, незгоду придушують ув’язненнями, тортурами та іншими формами репресій”, – йдеться у документі.

Freedom House наголошує на тому, що після того як Крим став жити за російським законодавством на початку 2014 року, “його ЗМІ зіткнулися з обмеженнями і повсюдним насильством”, “були численні випадки залякування й насильства проти журналістів”. Такі дії, вказується у документі, сприяли від’їзду журналістів з Криму і створили атмосферу небезпеки для тих, хто залишився.

При цьому рейтинг України покращився з 63 балів до 58. Цей показник дозволив переміститися із переліку “невільних” до “частково вільних”. Ці зміни Freedom House називає “найбільш разючими”.