Пьотр Кульпа про необхідність конституційної реформи в Україні

Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” познайомився з Пьотром Кульпою в жовтні 2014 року, коли ми підписали формальну угоду про співпрацю з Najwyższej Izby Kontroli (Вищою Палатою Контролю Польщі). Саме він організував для нас навчання в NIK в 2015-2017 роках, і саме йому належить фраза “Рівень достатку визначається рівнем організації суспільства, а не ресурсами” . Саме він в 2016 році розповідав нам, що Україну можна зробити країною рівня Євросоюзу . Саме він познайомив нас з поняттям Антирозвиткові групи інтересів і його автором Анджеєм Зібертовичем.

Починаючи з 2014 року Пьотр Кульпа постійно консультує уряди України та намагається допомогти Україні якомога швидше здійснити ефективні реформи і стати повноцінною європейською державою.  

17 вересня 2021 року в офісі Інформаційного центру “Майдан Моніторинг” в Харкові Пьотр Кульпа зі своєю колегою Інгуною Судрабою переконували присутніх в нагальній необхідності швидкої конституційної реформи, а точніше – “конституційної революції”, термін, яким описані необхідні зміни в нашому Меморандумі Майдану від 2015 року. 

Для подолання цієї загрози необхідно здійснити конституційну революцію у двох напрямах – формальному і ідеологічному.

Перший напрям передбачає внесення до Конституції системних змін, спрямованих на посилення гарантій дотримання прав і свобод людини і громадянина, гарантій реального народовладдя та забезпечення ефективності функціонування державного механізму, його прозорості і стійкості до різноманітних “кризових чинників”. “Ручне керування” та особистісний чинник мають поступитися ефективній законній процедурі. В основі такого механізму має бути відповідальність влади перед суспільством та верховенство права.

Пише учасник зустрічі Ігор Дубровський:

Бути чи не бути суверенітету української державності? Саме про це 17 вересня говорив Пьотр Кульпа. Може здатися, що йшлося про агресію проти нашої країни та пов’язані з цим виклики? Але з цим не впораємось, якщо не подивимось на себе. 

Темою зустрічі була деградація системи державної влади внаслідок фундаментальних помилок, що закладені у Конституції України. Специфічні механізми призначення міністрів, політична заангажованість управлінських рішень на користь вузькогрупових інтересів, непослідовність галузевих курсів (а відтак і реформ), нескоординованість роботи міністерств. На жаль, можна продовжувати. Через це Україна не може вважатися партнером. Бо євроінтеграція не є завданням одного міністерства чи департаменту. Це – системний вектор. І партнером має бути система, а не один чи два її елементи. Які до того ж можуть конфліктувати з іншими. Ми платимо за конституційну слабкість виконавчої влади, а самі при цьому наслідки вважаємо причиною. Що з цим робити? 

Продовженням доброї традиції професійних дискусій «незважаючи на регалії» стала зустріч зі старим другом – радником президента Вищої палати контролю Республікі Польща (NIK), експертом проекту ЄС «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів» Пьотром Кульпою. На розмову з ним зібралися члени громадської організації «Інформаційний Центр «Майдан Моніторинг» з різних міст та областей, активісти та науковці Харкова. А старі друзі приводять нових. Керівник команди експертів того ж проекту, екс-Генеральний аудитор Латвії та нещодавно депутат Латвійського Сейму Інгуна Судраба зайвий раз підтвердила, що ефективність будь-якої системи закладена  в її здатності до роботи над власними помилками, а їх часто складно визнати. І учасники розмови підтвердили це своїми питаннями, виступами. Часто емоційними та різкими. Головне, що спрямованими на дію.

А ось реакція ще одного учасника.

Якщо вам цікава презентація і аргументація Пьотра, то напишіть нам на monitor@maidan.org.ua і ми пришлемо вам повний запис зустрічі.