Обличчя протесту: Олег Веремієнко

 

Алаверди на аналогічний матеріал від «Українського тижня»

Чомусь колеги з «Тижня» не змогли всіх розмістити на обкладинку, а Олег, з огляду на маніакальну скромність, вочевидь, не наполягав.

Коли я вперше прийшов на сходи під Український Дім і завелися розмови щодо планів, цілей, та організаційних питань протесту, мені одразу впало у вічі, що серед голодуючих є людина, яка влучно і впевнено формулює свої думки. Позаяк ми опинилися в групах, що опікувалися різними питаннями, поспілкуватися нам вдалося аж через кілька днів потому.

Вже стемніло, публіка на сходах і слухала когось із декламаторів. Ми нарешті змогли обговорити деякі нагальні питання.

–          Чому ти сюди прийшов?

–          А тому що дістало все. Я працюю адвокатом.

І Олег розповів мені, як одного дня до медичного коледжу, котрий є його клієнтом, завітав такий собі чолов’яга, і представився: «Я от Юры Енакиевского, смотрящий по Дарницкому району. Какой пай принадлежит Вам в этой компании? 60%? Давайте так – Вам 20%, нам 40%». Зрозуміло, що таку «щедру» пропозицію прийняти не дуже легко, тому в коледжі поцікавилися альтернативним варіантом, мовляв, а що, як ми відмовимося? Чолов’яга лише знизав плечима і відказав: «Ну, посмотрите…».

Реакція на відмову не забарилася – на коледж навалилися по черзі пожежники, санстанція, податкова, інспекція від міносвіти, тощо, практично паралізувавши його роботу. Від закриття тоді врятував випадок – студентів, що прийшли у білих халатах з транспарантами страйкувати під КабМін застав візит Путіна, котрий по-начальницьки кивнув своїм українським (де-факто) «підлеглим» – «А что эт у вас, студентов на улицу выгоняют?».  Коротше кажучи, тоді питання було вирішеним, однак зараз коледж таки закривають, і найприкріше з цього те, що студентів-медиків з огляду на вузьку спеціалізацію їхнього фаху навіть немає куди «порозпихати» по існуючих медосвітніх закладах.

Також, виявилося, що Олег був спостерігачем на виборах 2004-2005 років, вміло обстоюючи справу щодо фальсифікації голосів на Півдні; останніми його підзахисними були «запорізькі паламарі» та «Васильківські терористи».

Розповів Олег про власні враження й настрої дотичних до нього верств суспільства. Показовими є дані про те, що всередині правоохоронних органів вельми неоднозначна й напружена обстановка – там очікують масових скорочень та подальшого підпорядкування «донецьким» (мається на увазі, вихідцям з криміналітету). Суддів за інсайдерською інформацію теж дістало «телефонне право» й тиск на них у прийнятті рішень.

Тому для Олега цей протест – не стільки протест проти мовного закону, скільки остання відчайдушна спроба зупинити сповзання країни у болото беззаконня (надто пафосна фраза, щоб він її колись сам озвучив). Не бачить професійний правозахисник, чиє покликання – захищати невинних, свого майбутнього в такій країні.

Можливо, тут десь поруч чи буквально за кілька областей звідси теж є люди, котрих все частіше відвідують подібні думки? То може, панове, Ви приєднаєтесь до протестувальників – не обов’язково голодувати (тим більше, є відпрацьований процес, як робити це, уникаючи шкоди для здоров’я ), просто приходьте підтримати, знайомтеся ближче. Багато хто каже, що в Україні слабке громадянське суспільство, нам треба його розбудовувати, бу-бу-бу… «Старий ще щось белькоче, його голос чути все слабкіше» (с) /Лесь Подерв’янський, «Утопія»/. Я пам’ятаю, підходив колись до тренера й питав: «А як навчитися робити ось цей елемент?», на що він казав: «Дєлай!» – «А як краще почати вчитися стрибати ось це..?» – «Прыгай». Тобто, hic Rodes, hic salta – давайте розбудовувати це громадянське суспільство користуючись нагодою і зараз, коли припекло, бо коли «не пече», то всі кудись розбігаються, всім поступово стає байдуже: постояли для «очищення совісті» чи відчули втому – о, тепер зможемо заснути й не думати про цю Україну та її проблеми.

Трохи більше про Олега з мережі (пошукайте ще власноруч):

Інтерв’ю порталу «Право Today”

Допис у ЖЖ Білозерської (до речі, фото звідти ж).

 

/джерело/

———

Для тих, хто вважає протестувальників купленими, чи несповна розуму, дуже велике прохання прочитати “бібліографію” Олега на Майдані. Це тільки невелика частина новин, де є згадки про нього або написаних ним.

Перша новина датована 18-01-2007

Дело Юрия Мосеенкова або чортівня української Феміди

Мешканці Кременчука збираються на мітинг, вимагаючи правосуддя

Правозахисники: українці замало знають про злочини сталінізму.  (який оптимізм!!!!! почитайте і скажіть, вони помилялися?….)

СБУшний бєзпрєдел та незаконний арешт колишнього директора ДП «СЗФ «Прогрес» Дмитра Пономаренка

В Кировоградском СИЗО заключенные объявили голодовку

Собираем деньги жертве милицейских пыток!

Бездомний киянин виграв суд у КМДА

Круглий стіл про комісію з питань захисту суспільної моралі

На Донеччині в СІЗО знущаються над хворим на туберкульоз

У Києві суд виселяє на вулицю 6 дітей

Нагадуємо: Справа “Письменник проти “моралістів”

«Ні поліцейській державі!», «Міліція вбиває, влада покриває» 

“Святошинських робінгудів” після затримання 6 годин били

Справа запорізьких паламарів

За обнародование факта пыток пытаются возбудить дело против адвоката

Більшість цих справ Олег вів pro bono (бесплатно)

2 Comments

  1. МІЛІЦЕЙСЬКИХ ПРОВОКАТОРІВ НА ЧОЛІ З ЗАХАРЧЕНКОМ ДО СУДУ !!! «НКВД» НЕ ЗАХИЩАЄ, А НАПАДАЄ БАТАЛЬЙОНАМИ НА УКРАЇНСЬКУ ГРОМАДУ (Б’Є, ЛАМАЄ РЕБРА,ТРУЇТЬ ГАЗОМ) 5 червня 2012 р, 4 липня 2012 р..!!! 12 липня у голодуючої, що попала в лікарню «організували» обшук її помешкання.19 липня побили чоловіка (бо ніс ковдру,щоб прикритись вночі біля УД) –його забрала»швидка». Це що, норма – КОНСТИТУЦІЯ В ДІЇ ?! ІДУТЬ ПОСТІЙНІ ПОБИТТЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ СИЛАМИ БЕРКУТУ ТА БАРСІВ. МВС весь час діє проти вільних громадян України. А де «Чим ми можемо Вам допомогти ?» Розгорнуто ГЕНОЦИД – РЕФОРМИ ЯНИКА в Україні. ДЕПУТАТИ ВзР зобов»язані РОЗСЛІДУВАТИ ВСІ ВИПАДКИ протиправних дій МВС . Поліцейські порядки в дії !

  2. Потрібна МОБІЛІЗАЦІЯ СВІДОМИХ УКРАЇНЦІВ, БЕЗ РЕКЛАМИ ! Практикувати, час від часу ТРЕНУВАЛЬНИЙ ЗБІР на Європлощі,чи в іншому місці, з повідомленням листівками від оргкомітету про подальші плани..

Kommentarerne er lukkede.